Daleko je Amerika: TikTok bitka i WeChat rat

Trumpova administracija je 6. avgusta izdala nekoliko naređenja koja se tiču kineskih tehnoloških kompanija, te zabranjuju sve transakcije koje se kreću od Sjedinjenih Američkih Država ka firmama koje su označene kao nepodobne, a mere stupaju na snagu posle 20. septembra. Mnogi su se odmah fokusirali na TikTok, ali bi daleko veće posledice mogla da ima mera koja cilja aplikaciju WeChat, te kompaniju Tencent.

PCPress.rs Image

Dalekosežne posledice

Tencent je jedan od najvećih tehnoloških kompanija na svetu, te je poslednjih nekoliko godina provela kupujući deonice gejming studija, muzičkih kuća, te različitih društvenih mreža. Sigurno je veća od kompanije ByteDance, koja stoji iza TikTok projekta, i poseduje značajne udele u kompanijama kao što su Snap, Blizzard, Spotify, što znači da je prodrla duboko u tkivo globalne tehnološke industrije.

Tako bi posledice najnovijih zabrana mogle da budu mnogo ozbiljnije nego što se mislilo u Beloj kući, pa bi i druge velike kompanije mogle da budu prinuđene da izaberu stranu, što bi na kraju oštetilo i korisnike.

Pročitajte i:  Da li će Bela kuća da zabrani TikTok?

PCPress.rs Image

Zabrana kao ekonomska alatka

Najveća briga je za sada WeChat, pa ostaje da se vidi hoće li u Americi biti zabranjene baš sve transakcije koje se obavljaju preko aplikacije. Procenjuje se da aplikacija ima oko 1,5 miliona korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, što je značajno manje od milijardu, koliko broji u Kini, ali ipak dovoljno da utiče na poslovanje.

Iako je TikTok u poslednje vreme u fokusu mejnstrim korisnika, WeChat je još uvek daleko značajniji, između ostalog i zbog toga što kineska dijaspora ovu aplikaciju koristi za komunikaciju sa rođacima u Kini, novčane transakcije, kupovinu, te zbog toga što mnoge američke kompanije upravo preko ove platforme ciljaju korisnike iz Kine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,