Dan Nikole Tesle u Čikagu

Tesla 7-2011  (12) Izložba o životu i delu jednog od najbrilijatnijih naučnika “Iskra Genija NIkole Tesle”, otvorena je 6. avgusta u čikaškom Navy Pieru. Gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuela je u čast ovog velikog naučnika proklamovao 6. avgust 2011. godine za Dan Nikole Tesle. Grad Čikago ima posebnu važnost u životu našeg velikog naučnika. Čikaški Expo 1893. koji je zbog obeležavanja 400 godina od dolaska moreplovca Kristofera Kolumba u Ameriku, nazvan Kolumbov Expo (World Colubian Exposition) je bio prekretnica u istoriji električne energije i predstavalja Teslinu pobedu nad Edisonom. Primenjujući naizmeničnu struju Nikola Tesla, u saradnji sa kompanijom Westinghouse, je osvetlio celokupan Čikaški Expo 1893., koji je ostao upamćen kao „Grad Svetla“ („City of Lights“).

U čast velikog naučnika prošle noći (5. Avgusta) u svečanom auditorijumu Northwestern Univerziteta, sponzori izložbe, fondacija C²ST i Komitet Chicago Sister Cities International, su ugostili više od 400 naučnika, državnika i diplomata, predstavnika grada Čikaga, kao i lidera srpske dijaspore u Americi. Na skupu je bilo predstavljeno delo i rad velikog naučnika, i sve ono što i posle mnogo godina inspiriše naučnike i progres današnjice.

Tesla: Nekad i Sad

Čikago je prvi grad u SAD koji je postao domaćin Teslinim eksponatima iz Beograda. Direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, ujedno i počasni govornik na skupu, gospodin Vladimir Jelenković je predstavio Teslin život i rad, i značaj njegove genijalnosti i relevatnosti danas. On je podsetio da najznačajniji deo profesionalne karijere Tesla upravo ostvario u SAD gde je proveo preko 60 godina svoga života. G. Jelenković je takođe podsetio na Teslinu privrženost nauci i na njegova fantastična dostignuća na raznim poljima čime je Tesla otvarao nove pravce i vodio čovečanstvo u „Drugu industrijsku revoluciju.“ „Teslina genijalna rešenja su promenila svet u kojem živimo, dok njegova hrabrost, brilijantnost na mnogim poljima, upornost, i njegove vizije postale inspiracija i vodilja našoj današnjici“, rekao je Jelenković.

Izložba “Iskra genija Nikole Tesle” će biti predstavljena u Čikagu u periodu 6-28. avgust na Navy Pieru (600 E. Grand Avenue), koji tokom meseca avgusta poseti i do milion ljudi. Izložba je besplatna, i otvorena je u periodu od 10 do 22 časova. Na njoj su predstavljeni originalni eksponati velikog naučnika. Ispred samog ulaza, na jugostočnom delu Dock ulice, Tesla Motors Chicago će prikazivati najnoviji eletrični automobil Tesla. Više informacija o događaju možete pronaći na sledećoj veb stranici: www.teslaexhibitchicago.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,