Deepfake reklame zbunjuju korisnike na društvenim mrežama

Deepfake kriza se nastavlja, a najnovija vest u vezi s tim je da su lažne reklame preplavile Facebook, Instagram i Messenger. U pitanju su reklamni sadržaji koje je generisao AI, a u njima se vidi glumica Jenna Ortega.

PCPress.rs Image

Eksperti upozoravaju da će ovakvih sadržaja biti sve više i da velike platforme moraju da preduzmu sve da ih ukinu. Nove deepfake reklame na kojima se vidi zamagljena slika popularne glumice su dobar dokaz kako ova tehnologija može da se zloupotrebljava. Reklamiraju neku vrstu igre u kojoj korisnici mogu da svlače i oblače Ortegu, a problem je u tome što se koristi fotografija koja je snimljena u vreme kada je bila maloletna.

Zloupotrebljene fotografije su izmenjene u aplikaciji Perky AI koja se nalazi u prodavnici aplikacija kompanije Apple. U opisu stoji da služi za pravljenje super-realističnih slika, uključujući i one koje se obično smatraju seksualno eksplicitnim.

Nakon objave o zloupotrebi Meta je blokirala Perky AI na društvenim mrežama koje su u njenom vlasništvu. Utvrđeno je da je pre toga prikazano čak 260 reklama, a 30 je već bilo blokirano zbog kršenja pravila oglašavanja na društvenim mrežama.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *