ERP 2024

Desk: Razer gejmerske slušalice

Za igrače se proizvode specijalni miševi, tastature, napajanja… pa zašto onda ne bi i slušalice? Razer na tom polju ima šta da ponudi… — Branislav Bubanja

Najpre da razjasnimo: Razer Piranha i Razer Carcharias nisu nimalo jeftine slušalice. Za manje novca možete kupiti vrlo kvalitetne 5.1 audio sisteme sa kojima ćete lako iznervirati komšije u sitne sate, ali te zvučnike ne možete da ponesete sa sobom u igraonicu, kao ni da čujete suptilne zvuke koji do vašeg uveta mogu da stignu samo iz izvora koji je neposredno pored glave, bez okolnog šuma.

Desk-razer-1 Poznati moto kompanije Razer: For gamers, by gamers, najbolje odslikava filozofiju ovog proizvođača – napraviti ultimativne uređaje koji će omogućiti najbolji užitak tokom igranja. Ta filozofija je dosledno primenjena i na ovim slušalicama. Razer Piranha je jeftiniji, funkcionalno skromniji, ali dizajnerski atraktivniji model. Nosači koji naležu na uši su postavljeni sunđerom i obloženi mekanim platnom, a povezani su debelim plastičnim (takođe tapaciranim) nosačem za glavu. Prostor od tog nosača do slušalica je prevelik, pa će nekim korisnicima slušalice spadati do polovine ušiju, čak i ako je razmak postavljen na minimum. Osim toga, slušalice ne pokrivaju uši, već naležu na njih, pa će nakon nekog vremena nošenje postati zamorno. Na slušalicama se nalazi i usmereni mikrofon koji umanjuje šumove iz okruženja, tako da će vaš razgovor sa prijateljima, bilo da ste u igraonici ili da "skajpujete", biti kristalno jasan. Ni po pitanju kvaliteta prijema zvuka nema nikakvih problema – zvučnici ugrađeni u slušalice Razer Piranha imaju širi frekvencijski opseg nego što možete da čujete, sa jasno definisanim tonovima.

Kontrolni panel je na oklopljenom kablu i njime je moguće birati jačinu zvuka i uključivati/isključivati mikrofon. Kod oba modela kabl je dug tri metra, gotovo dvostruko više od standarda, pa slušalice možete da koristite i tokom gledanja filmova zavaljeni u fotelju koja ne mora da bude pored računara. Osim standardnih, na ovom modelu postoji i USB konektor, koji služi samo za napajanje LED dioda ispod Razer-ovog loga, na kontroleru i na spoljnim stranama slušalica. U sobi nema mnogo razloga za korišćenje ove funkcije, ali će u mraku igraonice Razer-ov logo obasjan jarkoplavom bojom sigurno privući poglede.

Desk-razer-2 Model Razer Carcharias deluje znatno ozbiljnije (u skladu s tim i košta više). Ovde je sunđer oko zvučnika obložen plišanom tkaninom, a školjka je dovoljno velika da naleže oko uha, pa su slušalice znatno udobnije za duže korišćenje, a mogu se i lakše prilagoditi manjim glavma. Frekvencijski opseg je za nijansu uži, ali i dalje odgovara opsegu ljudskog uha. S druge strane, mikrofon ima bolje karakteristike i može se rotirati za svih 270 stepeni: možete ga lako prebaciti s leve na desnu stranu – ovo je jedan od retkih modela slušalica koji će vam to omogućiti. Da se radi o ozbiljnijem modelu, vidi se i po tome što on nema mogućnost obasjavanja loga.

Kvalitet zvuka kod oba modela slušalica je visok. Bas je dobro definisan i zvuk je čist, jasan i veoma glasan (preporučujemo da ih ne odvrćete "do daske" i da ne koristite punu snagu u dužem periodu), a i mikrofoni su veoma upotrebljivi. Ukoliko imate dovoljno veliki budžet, ne bi trebalo mnogo da razmišljate. Naša preporuka ipak ide skupljem modelu (Razer Carcharias), prvenstveno zato što je znatno udobniji.

Desk

PC Press

Facebook komentari: