BIZIT plus

Digitalizovana pisma čoveka koji nikada nije sišao sa Mont Everesta

Britanac George Leigh Mallory se u junu 1924. godine popeo na Mont Everest, odakle se nikada nije vratio. Na ovom planinskom vrhu je do sada zabeleženo oko 300 smrtnih slučajeva, a neki nikada nisu pronađeni. Iza Mallorija su ostala pisma koja su pronađena 75 godina nakon njegovog nestanka.

PCPress.rs Image

Kada su ga upitali zašto želi da rizikuje život da bi se popeo na planinski vrh, Mallory je odgovorio „Zato što Mont Everest postoji“. Tamo je i ostao, a bilo mu je tek 37 godina. Druga ekspedicija je pronašla njegovu sekiru 1933. godine, a telo je pronađeno tek 1999. godine, na visini od 8.157 metara. Uz njega su bila i pisma koja je pisao svojoj partnerki Ruth.

Sa njim je bio i student Andrew “Sandy” Irvine, ali njegovo telo nikada nije pronađeno. Poslednja ekspedicija je izvedena pod okriljem Nacionalne geografije 2019. godine, a 2020. je izašao i dokumentarni film Lost on Everest.

Kolekcija pisama može da bude zanimljiva svima koji vole da čitaju o avanturama, a tri pisma su pronađena u džepu Mallorijeve jakne 75 godina posle njegovog nestanka.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *