Digitalni trezor

SOHO mrežna rešenja uvek su imala najteže zadatke u pronalaženju prave publike. U okruženjima koja zahtevaju visok nivo pouzdanosti, dobre performanse i ne tako veliku cenu, morate biti inženjerski nindža, tehnološki supermen i marketinški mag… i još imati dobar proizvod. Kao što je Qnap TS‑831X.

PCPress.rs ImageQnap TS‑821X je NAS namenjen korisnicima koji vode računa o budžetu, a ipak žele kvalitetan i pouzdan uređaj ozbiljnih mogućnosti. I to je jasno već na prvi pogled – čak osam slotova za HDD/SSD‑ove dovoljno govori o primeni. Ako trenutno i nemate potrebu za velikim sistemom za skladištenje podataka, osam slotova predstavljaju lepo osiguranje za budućnost, posebno ako uzmete u obzir da su podržani diskovi kapaciteta od 10 TB.

Sa ovim modelom Qnap nije previše eksperimentisao. Ideja je da se ponudi što je više moguće, kada je reč o ključnim stvarima, bez nepotrebnih elemenata koji bi dodatno podigli cenu. Zbog toga je s prednjeg panela izostao displej, slotovi za diskove nemaju fizičke bravice, a nema ni pametnih funkcija, poput replikacije drajva jednim tasterom. Sve što je bitno je očuvanom: četvorojezgarni AL‑314 procesor na 1,7 GHz, sa 8 GB DDR3 i 512 MB flash memorije, obezbeđuje dovoljno snage za sve zahtevne zadatke koje zadajete NAS‑u. Dobro poznato QTS okruženje tokom testiranja ažurirano je na 4.3.2. verziju, a po onome što smo dosad videli, Qnap je vrlo vredan na ovom polju.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

TS‑831X povezujete s mrežom preko dva klasična gigabitna LAN, ali tu su i dva 10‑gigabitna LAN SFP+ porta, te PCIe slot za dodatnu NIC kartu, čime se mrežne performanse i funkcionalnost podižu na viši nivo. O performansama dovoljno govore brojke – sa oba SFP+ porta prenos podataka ka Windows računaru ide i do 2 GB/s, odnosno skoro 500 MB/s ako se odlučite za hardversku enkripciju u realnom vremenu.

U osam slotova moguće je smestiti HDD‑ove, odnosno SSD‑ove koji se mogu proglasiti keš‑drajvovima, ukoliko ima potrebe za ubrzavanjem. To je najjednostavnije rešenje za poboljšanje performansi, posebno kod aplikacija koje zahtevaju veliki broj I/O operacija, jer se kombinacijom HDD‑a i SSD‑a nudi veliki prostor za skladištenje, uz veliku brzinu pristupa. Kapacitet TS‑831X možete da proširite preko Qnap VJBOD‑a – to je virtuelni mrežni JBOD koji omogućava proširenje skladišta NAS‑a sa drugim Qnap NAS‑ovima, čime je znatno unapređena fleksibilnost ovog uređaja.

Dobro poznati QTS dobio je blagi facelift, a lista podržanih funkcija je svakim danom sve duža: pomenimo LXC i Docker, virtuelizacione tehnologije koje omogućavaju instalaciju više izolovanih Linux OS‑ova na ovom NAS‑u. QTS omogućava deljenje podataka na različitim platformama (Windows, Mac, Linux…), s mogućnošću čuvanja logova i ISO fajlova centralno, uz antivirusnu zaštitu. Podržani su Windows AD i LDAP servisi za podešavanje korisničkih prava, a tu je i SAMBA v4 podrška, pa se TS‑831X može ponašati i kao Windows domenski kontroler. Nisu izostale ni funkcije NetBak Replicator i Real‑Time Remote Replication, ali ni VPN mogućnosti (kao server i kao klijent). Ovaj model podržava Qsirch alat za jednostavnu pretragu podataka na NAS‑u, a moguće ga je instalirati kao ekstenziju za Google Chrome. Postoji i podrška za napredni video‑nadzor (30 kanala) zasnovanih na IP kamerama – u paketu dobijate dve besplatne licence, a za iOS i Android tu su i Vcam i Vmobile aplikacije za nadgledanje ili korišćenje mobilnog uređaja kao mrežne kamere.

Pročitajte i:  PC Press video: Synology - Apple u NAS svetu, Ismar Hota, Synology

Mogućnosti novog Qnap uređaja namenjenog SMB korisnicima uveliko prevazilaze ambicije jednog kratkog teksta, ali smo veoma zadovoljni onim što smo imali prilike da testiramo. Novi TS‑831X nudi fleksibilno, pouzdano i ekonomično rešenje namenjeno malim i srednjim preduzećima s potrebom za brzim centralizovanim sistemom koji podržava backup, virtuelizaciju, privatni oblak, video‑nadzor, FTP pristup podacima i deljenje podataka preko različitih platformi.

www.mikroprinc.com

  Qnap TS-831X-8G
Procesor Alpine AL-314 4-core, 1,7 GHz Cortex-A15
Memorija 8 GB DDR3L (max. 16 GB), 512 MB flash
Diskovi 8×2,5”/3,5” SATA 6 Gb/s HDD/SSD
Podržani modovi rada RAID 0/1/5/6/10, + hot spare, single, JBOD, SSD cache
Interfejsi 3×USB 3.0, 2×GbE, 2×10 GbE SFP+, 1×PCIe x2 gen 2
OS QTS 4.3.2
Potrošnja 19,5 W standby, 46,5 W opterećen (sa 8×1 TB diskovima)
Dimenzije 185,2×298,2×235 mm
Masa 7,3 kg (bez diskova)
Cena 110.000 dinara

Marko Nešović

(Objavljeno u PC#242)

Pogledajte i: Video nadzor menadžment softver – Avigilon Control Center 6.0
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,