Dijamanti su budućnost

Ekrani telefona u koje gledamo svakih nekoliko minuta ujedno su najveća prednost i najveća slabost pametnih uređaja. Veliki prostrani ekrani omogućavaju udobno korišćenje aplikacija, a kako smo se navikli na velike ekrane, Google je u novi OS (Android 7 – Nougat) sistemski implementirao paralelno korišćenje dve aplikacije istovremeno. Pored dobrih strana, problemi velikih ekrana su njihova krhkost i osetljivost na udarce i padove.

60bed0638b252f46333b713ca97538b47b2f23d6d605a703a29e5de20cd235d0_facebook

Ako spadate u grupu korisnika koji koriste pameten telefone poslednjih pet i više godina, sva je šansa da ste bar jednom nezgodno ispustili neki telefon i polomili ekran. Ako padne nezgodno ne pomažu ni maske ni duplo zaštitno staklo, pa nas ne čudi previše što su baterija i zaštita ekrana sfere na kojima se u poslednje vreme najviše radi, kada su pemtni telefoni u pitanju.

mde

Kompanija Akhan Semiconductor ima svoje rešenje koje bi trebalo uskoro da predstave javnosti, a koje bi trebalo da bude višestruko izdržljivije od veoma popularne Gorilla Glass zaštite. Kompanija Corning koja je nedavno najavila petu generaciju Gorilla Glass zaštite oprema skoro sve iole skuplje pametne telefone svojim zaštitnim rešenjem. I ako pogledate testove, napretka itekako ima. Grebanje je postalo moguće samo ako se baš potrudite, a šansa da polomite ekran mnogo manja nego pre nekoliko godina. Gorilla Glass je u suštini zaštitni sloj koji se implementira preko ekrana koji je na taj način dodatno ojačan protiv grebanja i loma.

Pročitajte i:  Svi Motorola telefoni u 2024. godini imaće Corning Gorilla Glass

shattered_phone_screen_source_istock_credit_scyther5-470-75

Pomenuti Akhan Semiconductor nudi materija koji se zove Akhan Miraj NCD diamond i koji je četiri puta otporniji na pucanje i sedam puta otporniji na grebanje od Gorilla zaštite. Dijamant je logičan izbor zaštite kada se zna da je u pitanju najtvrđi materijal poznat čoveku. Alternativa je i safir koji se već koristi kao zaštita sočiva kamere i na nekim satovima, pre svega jer je dosta skuplji od Gorilla zaštite.

2016_08_01_36_gorillaglassstrong-1f043

Akhan Miraj NCD diamond ili od milošte prozvano “dijamantsko staklo”, nije toliko skupo za proizvodnju jer postoji proces pravljenja sintetičkih dijamanata.  Zaštita ekrana se odvija procesom koji se zove “hemijsko taloženje pare” (chemical vapor deposition) u kojem dijamanti praktično “rastu” na staklenom supstratu. Dijamantska komponenta je neverovatnih 800 puta tanja od Gorilla Glass 5 sloja i jača od safirnog stakla.

nexus2cee_gg5

Problemi koji postoje sa dijamanstkom zaštitom se vezuju za tvrdoću, jer je dijamant tvrđi, pa se neće grebati, ali je veća šansa da pukne, kao i za prozirnost. Proizvođač tvrdi da se problem tvrdoće nadomešćuje time što je zaštitni sloj neverovatno tanak, pa je ujedno i fleksibilan, a da je prozirnost rešena “podešavanjem” kristala da “puštaju” više svetlosti.

Pročitajte i:  Svi Motorola telefoni u 2024. godini imaće Corning Gorilla Glass

dsc01521-0

Za sad kompanija Akhan Semiconductor deluje kao neko ko poseduje dobru tehnologiju, i traži partnera za proizvodnju. Ko zna, možda to baš bude Corning…

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,