BIZIT plus

Dinkić: Razvojem IT dobijamo dobar izvozni proizvod

„Doneli smo strategiju koja će omogućiti da Srbija bude najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganje u IT sektor i daćemo podršku da naši softveraši što pre dobiju sredstva kako bi svoje znanje mogli da naplate i kako bi Srbija dobila jedan dobar izvozni proizvod“, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji je danas u Hanoveru na Sajmu CEBIT predstavio Program za razvoj IT industrije koji je Vlada Srbije juče usvojila.
hanover1
Ministar Dinkić je rekao da je Vlada Srbije u Hanoveru pružila podršku srpskim kompanijama koje se bore da domaći softver izvezu na zahtevna inostrana tržišta, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

„Industrija informacionih tehnolgija predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta ukupne strategije naše reindustrijalizacije i Hanover je bio prava prilika da taj program promovišemo čitavom svetu“, kazao je Dinkić.

Ministar finansija je objasnio da usvojeni Program podrazumeva da će doprinosi i porazi na plate, za sve one koji rade u inudstriji softvera i u „autsorsingu“, od druge polovine ove godine, biti za trećinu niži nego što su sada.

Pročitajte i:  Otkazi se nastavljaju – više od 20.000 radnika u IT industriji izgubilo posao u januaru ove godine

Kako je naveo ministar Dinkić, svim početnicima u IT sektoru biće omogućena bespovratna sredstva za tzv. „startapove“ ukoliko imaju odgovarajuće investitore koji žele da podrže razvoj tih kompanija.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će u aprilu u Srbiji biti održana dva velika skupa kojima će prisustvovati neki od najvećih investitora iz SAD iz čuvene Silikonske doline i iz Zapadne Evrope. Ove kompanije će domaćim investitorima i preduzetnicima iz IT sektora predočiti najnovije modele investiranja i trendove koji se trenuto dešavaju u svetu.

Svoj dolazak u Srbiju potvrdio je i Bred Feld, čovek koji je investirao u više od 100 kompanija kao poslovni anđeo, i u više od 400 kompanija preko fondova, i koji je svetski broj jedan u pokretanju biznisa u ovoj industriji.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) je po deseti put organizovala nastup srpskih kompanija na najvećem svetskom sajmu informacionih i komunikacionih tehnologija – CEBIT, na kojem je od 2003. do 2011. godine učestvovalo 79 kompanija iz naše zemlje.

Na nacionalnom štandu Srbije predstavilo se sedam domaćih kompanija: 2D Soft, ASW, Belit, Comdata, Essential Dots, Htec i Omnicom Solutions.

Facebook komentari: