BIZIT plus

Direktor Komercijalne banke Alexander Picker podneo ostavku

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Beograd Alexander Picker podneo je ostavku na tu funkciju, kao i na funkciju predsednika Nadzornog odbora Komercijalne banke Banjaluka. Prema nezvaničnim informacijama, Picker je ostavku podneo je nije imao podršku većinskog vlasnika, odnosno države Srbije, za poslovnu strategiju koju je nameravao da sprovede. U Komercijalnoj banci država je vlasnik 41,74 odsto kapitala, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ima udeo od 24,43 odsto.

PCPress.rs Image

Ta informacija potvrđena je iz više pouzdanih izvora, pa i iz Vlade Srbije, dok se u Komercijalnoj banci još ne izjašnjavaju. Picker je u novembru 2015. godine imenovan za predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke. Na tu funkciju došao nakon što je prethodni direktor Ivica Smolić podneo ostavku, posle problema sa finansijskim izveštajem banke.

Picker je čelo Komercijalne banke doveden da bi je pripremio za privatizaciju, oročenu za kraj ove i početak naredne godine. Alexander Picker rođen u Salzburgu, a bankarsku karijeru je počeo 1989. godine u UniCredit Bank Austria u Beču i proveo je poslednjih 17 godina u odborima raznih banaka u istočnoj Evropi (Poljska, Rusija). Picker je bio CEO u UniCredit banci u Srbiji 2004-2007, a zatim je otišao u Kazahstan.

U Hypo Alpe Adria Grupu je došao 2011. godine, kao predsednik Uprave Hypo banke u Sloveniji. U martu 2012. godine Picker je imenovan na mesto predsednika Uprave Hypo Alpe Adria Bank u BiH. Januara 2014. Picker je imenovan na funkciju predsednika Uprave Hypo Group Alpe Adria, da bi je 2015. godine napustio, zahtevajući od Nadzornog odbora da ga “u svetlu predstojećih zakonskih izmena” ranije oslobodi ugovora.

Dugogodišnje iskustvo kao predsednik Uprave preuzimanjem pozicije predsednika Uprave Hypo Alpe Adria Bank International AG u 51. godini, Picker se dokazao kao stručnjak za bankarstvo i jugoistočnu Evropu. Magistar je prava i doktor slavistike, a govori deset jezika.

Izvor: N1

Facebook komentari: