Direktor OpenAI poziva SAD da regulišu razvoj AI

Tvorac naprednog chat bota ChatGPT pozvao je američke zakonodavce da regulišu veštačku inteligenciju. Sem Altman, izvršni direktor OpenAI, kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, svedočio je pred komitetom američkog Senata o mogućnostima i zamkama nove tehnologije.

PCPress.rs Image

Nove tehnologije teške za praćenje zbog rapidnog napretka

ChatGPT i drugi slični programi mogu da stvore neverovatno ljudske odgovore na pitanja, ali mogu biti i krajnje netačni. Altman nije bežao od rešavanja etičkih pitanja koja AI postavlja, i zalagao se za više propisa. Rekao je da bi veštačka inteligencija mogla da bude velika kao „štamparija“, ali je priznao njene potencijalne opasnosti.

Takođe je priznao uticaj koji bi veštačka inteligencija mogla da ima na ekonomiju, uključujući verovatnoću da bi tehnologija veštačke inteligencije mogla da zameni neke poslove, što bi dovelo do otpuštanja u određenim oblastima. Međutim, neki senatori su tvrdili da su potrebni novi zakoni kako bi se ljudima olakšalo da tuže OpenAI.

Altman je rekao zakonodavcima da je zabrinut zbog potencijalnog uticaja na demokratiju i kako bi veštačka inteligencija mogla da se koristi za slanje ciljanih dezinformacija tokom izbora. Dao je nekoliko sugestija o tome kako bi nova agencija u SAD mogla da reguliše industriju, uključujući „kombinaciju zahteva za licenciranje i testiranje“ za kompanije sa veštačkom inteligencijom, za koje je rekao da bi se mogle koristiti za regulisanje razvoja i puštanja AI modela iznad praga sposobnosti.

Pročitajte i:  Centar za istraživačko novinarstvo tužio OpenAI

On je takođe rekao da kompanije poput OpenAI treba da budu nezavisno revidirane. Senator demokrata Ričard Blumental primetio je da budućnost kojom dominira veštačka inteligencija nije nužno budućnost koju želimo. Ono što je jasno iz svedočenja jeste da postoji dvostranačka podrška za novo telo koje će regulisati industriju. Međutim, tehnologija se kreće toliko brzo da su se zakonodavci pitali da li bi takva agencija bila u stanju da prati korak.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: