Disney+ ulazi u borbu protiv deljenja lozinki

Streaming servisi su izgleda u krizi, pa se trude da zarade što više. Korisnici odustaju od svojih naloga, ali ih i dele s drugima. Disney+ je, nakon platforme Netflix, odlučio da tome stane na put.

PCPress.rs Image

Netflix je još 2022. počeo da primenjuje ovu strategiju na Kostariki, u Čileu i Peruu, a ideja je bila jednostavna – vlasnicima se dodatno naplaćivalo u slučaju da su poželeli da svojim nalozima priključe i druge korisnike koji ne žive u istom domaćinstvu. Suma nije bila velika – između dva i tri dolara, u zavisnosti od oblasti.

U zemljama u kojima se testirala nova funkcija ipak nije bilo značajnijeg napretka, između ostalog i zbog toga što korisnici u isto domaćinstvo ubrajaju sve članove porodice, čak i one koji ne žive pod istim krovom. Zbog ove zabune su stigle brojne pritužbe, pa su se mnogi žalili da im se dodatna suma naplaćuje čak i kad nalog koriste članovi porodice.

Od plana se ipak nije odustalo, pa je red došao i na Sjedinjene Američke Države. Nakon što je početkom 2023. godine ista sudbina zadesila Kanadu, Novi Zeland, Španiju i Portugal kompanija je objavila da su rezultati više nego dobri, što znači da se potez odrazio na prihode.

Pročitajte i:  Skoro polovina lozinki može da se razbije za manje od 60 sekundi

Disney+ planira sličnu strategiju, a u ugovorima s korisnicima još od početka stoji da nemaju pravo da s drugima dele detalje o svojim nalozima. Uslovi se pooštravaju, pa su korisnici u Kanadi već dobili obaveštajne da će mere protiv deljenja lozinki ubuduće biti ozbiljnije.

Streaming servisi gube novac zbog deljenja naloga, pa ovakvi potezi ne iznenađuju. Pored toga gube korisnike, pa je Disney+ u trećem kvartalu 2023. godine ostao bez 11,7 miliona korisnika (i bez 512 miliona dolara). Eksperti kažu da je spas u kvalitetnijim sadržajima, a ne u borbi s korisnicima. Ostaje da se vidi koliko će još ljubitelja serija i filmova napustiti servis kad ostanu bez mogućnosti da Disney+ troškove dele s drugima.

Facebook komentari: