BIZIT plus

DNS i sajber bezbednost, Žarko Kecić, RNIDS | BIZIT2022

Prisutnima se obratio i Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora u RNIDS-u. Njegovo izlaganje se odnosilo na temu DNS-a i sajberbezbednosti. On je govorio o tri stuba informacione bezbednosti – to su poverljivost, integritet i dostupnost. Poverljivost koja ima za cilj sprečavanje i zaštitu sistema i podataka, integritet koji podrazumeva održavanje doslednosti, tačnosti i verodostojnosti podataka i dostupnost, koja znači da bi servisi i informacije trebali biti stalno dostupni.

PCPress.rs Image

„Kako DNS radi? Njegova uloga je da prevodi slovne adrese u IP adrese preko kojih komuniciraju računari. DNS razrešivač potom na osnovu zahteva korisnika pribavlja IP adresu željenog servisa. Kada vi na računaru otkucate naziv sajta, vi praktično šaljete zahtev za razrešavanje DNS-a DNS serveru. Podaci vezani za DNS su javni, ali zonski fajlovi nisu javni, i zbog toga treba paziti šta se deli preko interneta i kome se šta šalje, bilo preko mejla, preko internet aplikacija za ćaskanje ili bilo kojim drugim putem. Na osnovu IP adrese i naziva računara neko može da rekreira mrežu, što nije dobro. Osim toga, svaki put kada pošaljete zahtev ISP-u, on dobije vašu IP adresu i zahtev koji ste uputili, i tako zna šta ste tražili i kom ste servisu hteli da pristupite. Stoga postoji ogroman potencijal za zloupotebe svih vrsta.“

Pročitajte i:  Dan Univerzalne prihvatljivosti (UA Day 2024) biće održan u Beogradu

Celokupno izlaganje Žarka Kecića možete pogledati na linku ispod kao i ostala predavanja i panele koji su se održali drugog dana BIZIT konferencije.

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,