Dodavanje grafike u zaglavlje i podnožje radnog lista

Pravljenje atraktivnih i profesionalnih dokumenata pomaže boljem i efektnijem prenošenju poruke čitaocima ili korisnicima. Često i samo dodavanje jednostavne grafike u zaglavlje ili podnožje daje vašem radnom listu profesionalan izgled. Možda želite da u potpisu imate logotip vašeg preduzeća? S druge strane, grafika može i da se odnosi na informacije na vašem radnom listu i da ih ilustruje, grafički rastumači ili pojača njihov efekat. Po pitanju obrade i preloma najjednostavnije je kada grafiku koju želite da uključite na svaku štampanu stranicu postavite u zaglavlje ili podnožje radnog lista.

PCPress.rs ImageDa biste dodali grafiku u zaglavlju ili podnožju, kliknite na Insert tab, zatim na Text pa na Header & Footer. Kliknite u sektor zaglavlja ili podnožja gde želite grafički prikaz, a zatim na Picture. U odeljku From a File kliknite na Browse, pa locirajte folder sa slikom koju želite da umetnete. Dvaput kliknite na sliku, ali budite oprezni: ako je grafika vec´a od područja koje joj je dodeljeno u zaglavlju ili podnožju, ona c´e prekriti deo tabele ili drugih podataka radnog lista.

Pročitajte i:  Excel stilovi

Da biste formatirali sliku smeštenu u zaglavlju ili podnožju, kliknite na Insert tab, pa na Text i onda na Header & Footer. Izaberite Picture pa kliknite na Format Picture, a zatim na Size and Picture tabulatoru odaberite opcije koje treba podesiti, zadajte vrednosti i kliknite OK. Budite oprezni kada koristite Format Picture, jer ne možete da koristite Undo da biste poništili radnje formatiranja. Jedini načini ispravke loše formatiranog zaglavlja jesu brisanje objekta slike i nov unos ili ručno podešavanje pogrešno zadatog parametra.

(Objavljeno u PC#247)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,