Dolazi vreme manje poznatih proizvođača smartfona?

‘Vodi se nova bitka na tržištu smartfona, siromašnije zemlje koje i dalje koriste regularne telefone polako prelaze na smartfone. U tim zemljama su popularniji jeftini telefon, pokazuje istraživanje kompanije „Jana“.

composition-main

Jeftini telefoni kreću u preuzimanje vođstva, a dokaz je to da je Kompanija Xiaomi pretekla Apple po udelu na kineskom tržištu. Njihova cena je izmedju 200 i 300 dolara, dok Apple i Samsung telefoni koštaju 600 dolara, tako da je razlika u ceni velika.

Xiaomi i Oneplus su startup kompanije koje su za kratko vreme uzele veliki deo tržišta svojim kvalitetnim, a jeftinim telefonima.

Na primer, telefon kompanije OnePlus, model One 16GB koji košta 299 dolara je telefon sa zavidnim specifikacijama. Poseduje procesor sa četiri jezgra koji radi na 2.5GHz, Adreno 330 grafiku, 3 gigabajta RAM-a, IPS ekran veličine 5,5 inča rezolucije 1920×1080, 16 gigabajta memorije, 13 megapiksela kamera koja je u mogućnosti da snima u 4k video. Tu je i baterija kapaciteta 3100mAh koju nije moguće ukloniti ili zameniti bez servisa. Posmatrajući specifikacije, telefon može da se uporedi sa modelima višeg cenovnog ranga.

Pročitajte i:  CIA: Lažni nalozi na društvenim mrežama kao zamka za kinesku vladu

Zanimljivo za ovaj telefon je to da ga nije moguće kupiti kao bilo koji drugi telefon, već kupovina ide po sistemu pozivnica. Morate da se prijavite za kupovinu ili dobijete poziv od nekog ko je već kupio, i tek kada poziv dobijete možete ga kupiti.  Ovaj sistem je, verovatno, uveden da bi se kontrolisala proizvodnja, pošto je ovo još uvek mala kompanija.

OnePlus One još uvek nije zvanično dostupan kod nas, moguće ga je kupiti u sledećim zemljama: SAD, Švedska, Danska, Holandija, Španija, Nemačka, Francuska, Italija, Finska, Belgija, Austrija, Kanada, Hong Kong, Tajvan i Portugal. Nadamo se da će uskoro biti dostupan i nama.

Iako će većina ipak da se drži proverenih brendova, ostaje činjenica da od manje poznatih proizvođača po dosta nižoj ceni možete kupiti telefon sa zavidnim specifikacijama. Ako se nastavi ovaj trend, pitanje je vremena kada će preuzeti većinski udeo na tržištu.

Izvor:  businessinsider.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,