Domaći tim radio na WP prevodilačkoj aplikaciji

Na izradi Windows Phone aplikacije za prevođenje učestovao je i Microsoft Razvojni centar u Srbiji, saopšteno je iz ove kompanije.

Microsoft Development Centar Srbija - TimAplikaciju, koja je do sada preuzeta više od 1,5 miliona puta, razvio je Bing tim, čiji deo su bili i 11 domaćih stručnjaka, zaposlenih u lokalnom MS Razvojnom centru.

Oni su sa svojim kolegama iz Amerike razvili do sada najnapredniju aplikaciju za prevođenje, kaže se u zvaničnom saopštenju, koja  podjednako dobro funkcioniše u tri režima rada – prevođenje usmeravanjem kamere mobilnog telefona ka željenom tekstu, prepoznavanje, tj. prevod govora i klasično ukucavanje teksta putem tastature.

Jedan od inženjera koji radili na ovom projektu, Đorđe Nijemčević, ističe kako je tim iz Razvojnog centra u Beogradu pre pet godina otpočeo svoj rad na razvoju prepoznavača štampanog teksta, jedne od ključnih komponenti  Windows Phone  aplikacije za prevođenje. Danas, tim inženjera iz Beograda je prepoznat kao centar ekspertize za prepoznavanje teksta unutar čitave kompanije.

“Tehnički najzahtevniji deo projekta,  bilo je omogućavanje prepoznavanja teksta sa kamere u realnom vremenu na uređaju ograničenih performansi kakav je mobilni telefon“, kaže Biljana Bjelajac koja je ostvarenju ovog projekta radila od samog početka.

Pročitajte i:  Microsoft tiho omogućava „Super Duper Secure Mode“ za Edge

Pavle Josipović, takođe član ovog tima, dodao je kako je posebno zanimljivo ali i zahtevno bilo raditi na ovom projektu sa kolegama koje se nalaze na drugoj strani Zemljine kugle.

Windows Phone aplikacija za prevođenje je besplatna i može se preuzeti ovde .

(Photo: Microsoft)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

One thought on “Domaći tim radio na WP prevodilačkoj aplikaciji

  • 21. December 2012. at 15:33
    Permalink

    Hvale se Srbi da su radili na aplikaciji,a nigde ne kazu da nema srpskog jezika ili hrvatskog u app.

Comments are closed.