ERP 2024

Dron koji menja oblik usred leta

Stručnjaci s Univerziteta Berkeley su nedavno predstavili dron koji se razlikuje od drugih srodnih letelica – može da menja oblik u vazduhu, a da ne prekida let.

PCPress.rs Image

Fleksibilni dronovi bi u budućnosti mogli da imaju višestruku korist, posebno kada se radi o transportu tereta – „ruke“ koje se izvlače i uvlače u toku leta bi mogle da služe za lakše baratanje paketima. Novi dron nema prave ruke, ali može da se preklapa zahvaljujući fleksibilnim šarkama. Letelica nije velikih dimenzija, ali je već očigledno da je promena oblika korisna, na primer kada se naiđe na otvor koji nije dovoljno veliki da se kroz njega proleti.

Zahvaljujući novim elementima, dron može da sklapa krakove na kojima se nalaze propeleri, te da se zahvaljujući tome provuče i kroz uže prolaze. Letelici za sklapanje nije potrebna dodatna energija, a sklopljene krakove može da koristi za hvatanje i podizanje predmeta.

Zahvaljujući ovom modelu i drugi dronovi bi mogli da postanu fleksibilniji, što bi ih ujedno osposobilo za obavljanje novih zadataka.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,