Drveni sateliti kao rešenje za sve veći problem svemirskog otpada

Naučnici iz Japana završili su izgradnju prvog drvenog satelita, po tehnologiji za koju veruju da će biti potencijalno rešenje za sve veći problem svemirskog otpada. Satelit je nazvan LignoSat, prema Ligninu, kompleksnom organskom polimeru koji se dobija iz drveta i predstavlja sastavni deo ćelijskih zidova biljaka.

PCPress.rs Image

Svemirski otpad je sve opasniji za objekte koji se nalaze u orbiti, ali je odgovoran i za mnoge prijavljene neidentifikovane leteće objekte. Federalna komisija za komunikacije (FCC) preporučila je 2022. godine da svemirske agencije u roku od pet godina „deorbituju“ satelite koji se više ne upotrebljavaju u cilju smanjenja otpada u orbiti, ali kompanije nisu zakonski obavezne da to urade. Sve što ne sagori prilikom povratka u atmosferu, ostaje da kruži u orbiti sve dok se ne smisli način kako da se taj otpad efikasno ukloni.

Problem je i u satelitima koji sagorevaju u Zemljinoj atmosferi. U oktobru prošle godine, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) otkrila je da svemirske letelice koje sagorevaju nakon ulaska u atmosferu oslobađaju aerosolizovane metale, koji se zadržavaju u atmosferi, vezujući se za čestice sumporne kiseline. Naša atmosfera je već dovoljno zagađena, a ako bi svih 7.800 satelita koji se trenutno nalaze u niskoj Zemljinoj orbiti izašlo iz nje, došlo bi do vezivanja metala za polovinu ukupne sumporne kiseline u stratosferi.

Zamena nekih metalnih komponenti drvetom, moglo bi da smanji količinu metala koji lebdi u svemiru ili ostaje u stratosferi. Početkom ove decenije, istraživači sa Kjoto Univerziteta započeli su saradnju sa Sumitomo Ferestry, japanskom kompanijom za seču i preradu drveta, kako bi testirali snagu različitih vrsta drveta. Počeli su sa merenjem sposobnosti uzoraka da izdrže ekstremne temeperature i uslove bliske vakuumu. Tokom 2021. godine, Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) poslala je uzorke drveta na Internacionalnu svemirsku stanicu (ISS), gde su bili postavljeni 10 meseci u teškim uslovima na izloženoj eksperimentalnoj platformi Kibo modula.

Nedostatak vlage i kiseonika u svemiru omogućio je svim uzorcima da u dobrom stanju prežive testiranje, čak i nakon dužeg izlaganja intenzivnim kosmičkim zracima. Ipak, pokazalo se da se drvo magnolije najbolje ponelo u takvim ekstremnim uslovima, pa su naučnici krenuli u izgradnju satelita upravo od njega. Taj projekat je gotov, a trenutno se razmišlja o načinima kako da se LignoSat postavi u orbitu. Najverovatnije će biti deo tovara Cygnus-a, kolaborativnog teretnog svemirskog broda koji su napravile kompanije Orbital Sciences i Northrop Grumman. Let ovog svemirskog broda očekuje se kasnije tokom ove godine, kada će nositi novi tovar zaliha na ISS. Ukoliko se to ne desi, druga opcija je da se pridruži nekoj od SpaceX Dragon misija.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *