BIZIT plus

Dve muve jednim udarcem

Posle dugo vremena (predugo ako nas pitate) AMD je na ovogodišnjem Computex-u predstavio novu Zen arhitekturu procesora i desetu generaciju grafičkih čipova Polaris generacije. Lisa Su, CEO kompanije AMD je predstavila novu generaciju Zen x86 jezgara, sa naglaskom na 40 % boljim IPC performansama u odnosu na aktuelnu ponudu. S druge strane, Raja Koduri, šef grafičke divizije upoznao je javnost sa Radeon RX 400 serijom grafičkih karti, konkretno modelom RX 480.

amd-summit-ridge-slide-computex-2016

 

Kada je Zen generacija procesora u pitanju, očekivano, biće pokriveni desktop sistemi, prenosni računari, serveri, ali i razna integrisana rešenja. Nova AMD desktop platforma barataće sa do 8 jezgara (16 tredova), a ova arhitektura biće iskorišćena kao osnova sedme generacije APU-ova, pa se očekuje da u njima vidimo i značajno unapređenu grafiku.

amd-radeon-rx-480-side

Krajem ovog meseca, stižu nam i Polaris grafike, a AMD je (opet) promenio nomenklaturu, onoga puta ne tako drastično, pa novi Radeoni više nisu samo “R”, već su “RX”, gde “X” označava desetu generaciju. Po specifikaciji Radeon RX 480 modela koju smo videli jasno je da se radi o ozbiljnoj grafici (14 nm, 256-bitna magistrala, 4/8 GB GDDR5, 150 W, <5 TFLOPS…) koja se napaja jednim PCI Express 6-pinskim konektorom. Podrazumevaju se FreeSync, HDMI 2.0a, DP 1.3 i DP 1.4 sa HDR, a cena je ono u šta AMD polaže najviše nade, jer RX 480, iako osetno slabiji od konkurentnog GTX-a 1080 košta 199 USD (za 4 GB) odnosno 229 USD (za verziju sa 8 GB), u CrossFire modu (sa dve kartice) ima bolje performanse od pomenutog GTX-a za 200 USD manje.

Pročitajte i:  Nvidia drži 98 procenata GPU tržišta za data centre

Nema sumnje da nas čeka zanimljivo leto, a AMD je definitivno ozbiljno rešio da se vrati u igru, udarajući na dva fronta. Zen arhitektura je nešto što čekamo već duže vreme, i makar ne bila toliko dobra na desktop segmentu, verujemo da će APU-ovi od nje imati najviše koristi, i da će upravo oni biti najbolji proizvod ove kompanije. S druge strane Polaris mnogo obećava, ako se AMD potrudi oko drajvera, evo “zelenom taboru” dobar razlog da se oznoji tokom leta.

izvor: www.fudzilla.com

Facebook komentari:

2 thoughts on “Dve muve jednim udarcem

 • 09. 06. 2016. at 15:03
  Permalink

  Poštovani Marko,

  Kao što znate, ne postoji zvanični srpsko-engleski, ni englesko-srpski tehnički rečnik. “Tred” je nesretno usvojena engleska reč, a znam mnoge koji se ne bi složili sa vama kada biste ih preveli kao “niti”, ali to je već dublja diskusija 🙂
  Slično je i sa “hard diskom”, kao usvojenicom, iako nema previše smisla, jer je u pitanju drajv sa pločama…

 • 09. 06. 2016. at 10:47
  Permalink

  Ne postoje “tredovi”,to su izvršne niti procesora
  i taj prevod postoji vrlo dugo za one koji su u branši.
  Nepotrebno je transkribovati ono što je već prevedeno.

Comments are closed.