ECDL: Evropska potvrda poznavanja rada na računaru

ECDL – European Computer Driving Licence – je opšti sertifikat poznavanja rada na računaru koji se zahteva od zaposlenih u zemljama Evropske unije, jer potvrđuje kompetentnost za korišćenje personalnog računara i osnovnih poslovnih aplikacija. ECDL program omogućava bolju poslovnu prohodnost u 148 zemalja sveta i namenjen je svima koji žele da steknu validna informatička znanja, da ih potvrde i usavrše, što će im pomoći da lakše dođu do posla ili brže napreduju.

I20_ECDL_shutterstock.com---Pressmasternformatička ili digitalna pismenost danas je najvažniji preduslov ekonomskog i društvenog opstanka svake zajednice. Zato je Evropska komisija nedavno formirala „Grand koaliciju za digitalni posao“, kojom je i ECDL program dobio čitav niz proširenih sertifikacija: IT sigurnost, online kolaboraciju, obradu slika, obradu Internet stranica, projektno planiranje, 2D CAD i upotrebu zdravstvenog informacionog sistema. Na nivou Evropske unije nema drugog informatičkog sertifikata koji vam može više pomoći u karijeri. ECDL je postao imperativ evropskog društva i potreba svakog pojedinca kako bi mogao da odgovori zahtevima savremenog poslovanja.

ECDL kancelarija u Beogradu gotovo jednu deceniju kontinuirano radi na uvođenju evropskih standarda digitalne pismenosti u Srbiji. Do sada je više od 40.000 građana naše zemlje steklo ECDL sertifikat, a najbolje rezultate u procesu uvođenja ovih standarda postigli su Ministarstvo finansija – Poreska uprava Srbije, Ministarstvo odbrane, Izvršno veće Vojvodine, Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, Pošta Srbije, Infostan, Air SERBIA, Hemofarm, Nacionalna služba zapošljavanja, mnogi fakulteti, gimnazije i škole. Svoju posvećenost misiji podizanja informatičke obučenosti i standardizacije, ECDL kancelarija je nastavila najnovijom podrškom obrazovnom sistemu, odnosno davanjem besplatnih licenci školama i fakultetima za verifikaciju uspeha učenika i studenata, kojima se gradivo po nastavnom programu informatičkih predmeta poklapa sa ECDL programom.

Pročitajte i:  Temu se suočava sa strožijim pravilima EU

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je i uvrstio u novi katalog stručnih usavršavanja nastavnika četiri online programa po ECDL standardu: Obradu teksta, Tabelarne kalkulacije, Prezentacije i Internet komunikacije. To znači da će od sledeće školske godine svi nastavnici osnovnih i srednjih škola koji završe ECDL online akreditivni seminar dobijati 20 poena po modulu za svoje stručno usavršavanje.

Planovi ECDL kancelarije u narednom periodu usmereni su na uvođenje ECDL standarda u državnu upravu Srbije, obrazovanje i zdravstvo. Zemlje u našem neposrednom okruženju dobile su iz EU fondova nekoliko desetina miliona evra za podizanje ECDL nivoa digitalne pismenosti zaposlenih u ovim granama pa nema nikakvog razloga da i Srbija ne aplicira za ta sredstva. Novac namenjen za sprovođenje ovih aktivnosti ne vraća se Evropi niti se prenosi svetskim vendorima, već ostaje domaćim obrazovnim institucijama. Na sajtu www.ecdl.rs istaknut je spisak od preko 150 ovlašćenih ECDL test centara koji ovo mogu sprovesti, njihov broj stalno raste. ECDL nastavni programi, odobrena literatura, kao i sve druge informacije u vezi s procesom ECDL sertifikacije omogućavaju našim građanima ravnopravne uslove i mogućnosti za ECDL obuku i sertifikaciju identičnu sa najrazvijenijim zemljama Evropske unije, što se vidi i iz postojanja međunarodno priznate Internet aplikacije za online obuku i sertifikaciju.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija: Raste izvoz usluga u IKT sektoru

Test centar

EBC test centar je jedan od desetak svetskih provajdera ECDL Internet aplikacije i jedini ovlašćeni ECDL Internet test centar u Srbiji koji je razvio softver za online obuku i testiranje po ECDL standardima. Na online sistemu od 2006. do danas uspešno je obučio i sertifikovao više od 15.000 polaznika. Zahvaljujući brojnim prednostima online sistema, korisnici aplikacije za ECDL online obuku i testiranje jesu naše najveće kompanije i državna uprava, odnosno svi oni koji su organizovali masovne obuke i testiranja svojih zaposlenih.

ECDL online obuka je kreirana i stalno se usavršava po aktuelnim ECDL nastavnim programima, na osnovu najnovijih iskustava za brzo i efikasno učenje i usvajanje novih znanja iz informaciono‑komunikacionih tehnologija. Uči se vizuelno praćenjem Flash simulacija tačnih rešenja sa odgovarajućim objašnjenjima (lekcijama iz nastavnog programa). Proces obuke je zanimljiv i takmičarski, tako da polaznik stalno testira svoje znanje kroz brojne interaktivne praktične zadatke. Online obuku prati i odobrena literatura u vidu kompleta od šest knjiga, koje obuhvataju kurseve za poslovne aplikacije. ECDL online testiranje izvodi se na istoj softverskoj platformi kao i obuka i predstavlja efikasan sistem koji omogućava masovno polaganje ispita za veliki broj korisnika sa udaljenih lokacija. Ovakav sistem donosi nesumnjive prednosti usled veće dostupnosti korisnicima, smanjenja troškova testiranja, eliminisanja logističkih problema i boljeg iskorišćenja IT resursa.

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

EBC test centar je realizovao više besplatnih projekata ECDL sertifikacije za nezaposlena lica i studente u okviru akcija Evropske nedelje digitalne pismenosti. U saradnji sa JISA i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prošle godine besplatno je obučeno i sertifikovano, online metodom, 450 nastavnika iz sedam osnovnih i srednjih škola. Na bazi tog projekta urađeno je istraživanje koje pokazuje neophodnost uvođenja ECDL standarda u obrazovni sistem i spremnost nastavnika da koriste online sadržaje u svom stručnom usavršavanju. Rezultati istraživanja bili su od koristi prilikom akreditacije ECDL online seminara za prosvetne radnike, prilikom konkursa za realizaciju novih programa ECDL sertifikacije, kao i za donošenje realnih zaključaka o značaju uvođenja evropskih standarda digitalne pismenosti u obrazovni sistem Srbije. Prednosti ECDL Internet test centra možete proveriti rešavanjem besplatnih demo‑testova na adresi www.ecdltest.rs.

ecdl

(Objavljeno u časopisu PC#212)

Facebook komentari: