Top50 2023

Ekonomska kriza izazvala pad potrošnje IT tržišta u Srbiji 2009. godine

PCPress.rs ImagePrema IDC izveštaju, srpsko IT tržište u 2009. godini  opalo je za 20.3% u odnosu na prošlu godinu gledano u US$ i iznosi $711.00 miliona. Mereno u lokalnoj valuti tržište je oplao za 3.5% u odnosu na 2008. godinu, odražavajući prošlogodišnju aprecijaciju dolara prema dinaru. Ovo je prva godina da IDC beleži godišnji pad na srpskom IT tržištu od kada je počeo njegovo praćenje.

Globalna finansijska kriza negativno je uticala na IT potrošnju u Srbiji, usporavajući dosadašnji zdrav rast IT tržišta koji je zabeležen u prethodnim godinama. Sprski bruto domaći proizvod (BDP) opao je u 2009. godini što je rezultat finansijske krize i drugih ekonomskih dešavanja. Kriza je pogodila sva vertikalna tržišta. Pri tome, bankarski i telekomunikacioni sektor slabije su osetili efekte krize u odnosu na druge. Prodiranje IT-a u srpski poslovni sektor je i dalje nisko, pogotovo u segmentu malih i srednjih preduzeća.

“Iako pogođeno ekonomskom krizom, srpsko IT tržište je i dalje nezasićeno i ima dosta prostora za  rast. U narednim godinama, tržište će biti pokretano usklađivanjem sa Evropskom Unijom i pred pristupnim procesima, kao i investicijama u telekomunikaciono tržište.” – Country Manager Atila Madai, IDC Adriatics Serbia.

Kao rezultat krize potražnja za IT hardverom je najviše opala. U tom segmentu najviše pogođeno bilo je tržište HCP-a koje je oplao za 46.8% godinu na godinu, odmah za njim bilo je tržište hardver sistema (PC i server) koje je palo za 26.3% godinu na godinu. Kao posledica toga, hardver distributeri I maloprodaje bili su suočeni sa velikim teškoćama, a konkurentski pritisak je doveo do snižavanja cena.

IT oprema činila je 70.1% ukupne vrednosti srpskog IT tržišta u 2009. godini. IT usluge zauzele su drugu poziciju, sa približno 17.1% udela, dok je tržište softvera preuzelo ostalih 12.8% udela.

“Liberalizacija telekomunikacionog tržišta kao i dolazak drugog (i najava trećeg) fiksnog operatera telekomunikacionih usluga će nadalje pokretati IT tržište u 2010. godini. Sektor zdravstva će pozitivno uticati na rast IT tržišta pošto će proći kroz infrastrukturnu ekspanziju kao i nadogradnju i sistemsku integraciju. Takođe, javni sektor koji će kompletno integrisati svoje institute i preduzeća doprineće daljem napretku IT-a u Srbiji.” rekao, je Madai.

IDC očekuje da će prosečna godišnja stopa IT potrošnje u Srbiji biti 8.2%, te da će u narednih pet godina preći vrednost od $1.05 milijardi koja se očekuje u 2014. Godini.

Studija Serbia IT Market 2010–2014 Forecast and 2009 Vendor Shares  (IDC #ESQ03S) analizira srpsko IT tržište u 2009. i daje prognozu rasta do 2014. godine. Izvještaj pruža informacije o veličini i pokazateljima tržišta, udelima pojedinih vendora te projekcije rasta personalnih računara, servera, uređaja za skladištenje podataka, printera i multifunkcionalnih uređaja, paketnog softvera i IT usluga.

Izvor: IDC Adriatics Serbia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: