Računari i Galaksija

El Salvador planira izgradnju Bitcoin grada

Predsednik El Salvadora, Nayib Bukele, je na zatvaranju Bitcoin Week konferencije objavio planove za izgradnju prvog „Bitcoin grada“ na svetu, koji bi se gradio u oblasti Teotepeque.

bitcoin city

Kako će grad izgledati?

Grad će biti napravljen u obliku novčića i sadržavaće sve stambene, kulturne i sportske objekte koji su uobičajeni u gradovima. Takođe, biće dobro povezan sa obližnjim gradovima, čiji stanovnici će moći lako da putuju i rade u njemu. Grad bi imao sopstvenu geotermalnu centralu koja bi obezbeđivala dovoljno struje za rudarenje kriptovaluta, a građanima koji se budu time bavili biće naplaćivan samo PDV.

PCPress.rs Image

Bukele nije dao vremenski rok kada bi grad mogao da bude završen. Međutim, objavio je da je za njegovu izgradnju planirano da se upotrebi milijarda dolara (u Bitcoin kriptovaluti), koje će prikupiti izdavanjem Bitcoin obveznica. Od toga će polovina sredstava biti upotrebljena obezbeđivanje energije i infrastrukture za rudarenje, dok će druga polovina biti iskorišćena za kupovinu kriptovaluta. Plan je da se te kupljene i izrudarene kriptovalute rasprodaju za pet godina, nakon čega će biti isplaćene dividende vlasnicima obveznica.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,