BIZIT plus

Električnim biciklima do smanjenog broja automobila u saobraćaju

Građani Pariza uskoro bi mogli da dobiju 20 hiljada električnih bicikala, budući da kompanija Ile-de-France Mobilités (IDFM) priprema plan za iznajmljivanje e-bicikala.

PCPress.rs Image

Naime, Veligo plan za iznajmljivanje bicikala počinje sa 10 hiljada jedinica, da bi se taj broj brzo popeo na 20 hiljada, što će ga učiniti najvećim sistemom za iznajmljivanje električnih bicikala na svetu. Cilj je da se smanji broj automobila u saobraćaju, te zagađenje u glavnom gradu Francuske. Iznajmljivanje bicikala će koštati 40 evra na mesečnom nivou, a korisnici će moći da ih parkiraju kod kuće.

PCPress.rs Image

E-bicikli koji će se koristiti u okviru ovog programa mogu da prelaze oko 15 kilometara po jednom punjenju, a ta razdaljina može i da se poveća, u zavisnosti od toga koliko korisnici upotrebljavaju pedale. Za program koji će trajati šest godina je izdvojeno 111 miliona evra, a korisnicima će biti dostupni modeli koji prilično liče na prethodne Vélib bicikle. Program počinje u septembru 2019. godine, te se u upravi grada nadaju da će se broj bicikala za iznajmljivanje nakon toga uvećavati, te motivisati građane da više brinu o svom okruženju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: