Data centri 2024

Emotikoni i medicina: Komunikacija s pacijentima

Lekar po imenu Shuhan He tvrdi da je medicini potrebno još emotikona. U pitanju je stručnjak koji je kreatorima već pomogao u kreiranju simbola za srce i pluća, a radi se o sličicama na kojima su anatomski organi, ne crveno srce na koje smo navikli.

PCPress.rs Image

Shuhan He tvrdi da bi veći broj medicinskih simbola poboljšao komunikaciju s pacijentima. Različiti simboli iz ove oblasti su već ušli u Unicode Standard, poput stetoskopa, slušnih pomagala, mikroba, te drugih. Lekari se nadaju da će još više emotikona ući u ovu zbirku, a kako bi se koristili u medicinskom kontekstu.

He podseća da se ilustracije koje liče na emotikone već neko vreme koriste u medicini, pa na primer Wong-Bakerova skala bola na jednom kraju ima lice koje se smeje, a na drugom ono koje plače. Prvobitno je kreirana za decu, ali se sada koristi među svim starosnim grupama, budući da je, kako se tvrdi, bolja nego verbalna komunikacija.

PCPress.rs Image

Čak bi i pacijenti koji nemaju sposobnost govora, ili ne govore istim jezikom kao onaj koji ih leči, na ovaj način mogli da objasne gde osećaju nelagodu. Istina je da emotikoni nisu jedan od glavnih prioriteta u lečenju, ali He ističe da bi bolja komunikacija uticala i na druge aspekte. Za njega je, kako kaže, komunikacija u samom centru, te osnovni preduslov za dobro obavljen posao.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,