Računari i Galaksija

ESET Protect Cloud: Efikasna zaštita

Poslovna zaštita za mala i srednja preduzeća podrazumeva proces integracije poslovnog antivirusnog rešenja koji zahteva resurse, od vremena utrošenog na planiranje i implementaciju, do podloge u vidu hardvera, softvera i mrežnog saobraćaja koje to rešenje iziskuje.

PCPress.rs Image

Na klijentskoj strani, kada je u pitanju ESET, neki posebni zahtevi ne postoje. ESET je poznat po minimalnom opterećenju – ako računar može da pokrene operativni sistem, pokrenuće i ESET zaštitu. Serverskoj strani, tj. sistemu za centralizovano upravljanje ESET zaštitom, ipak treba posvetiti malo više pažnje. Iako postoji on-premise rešenje za svako okruženje, bez obzira na njegovu veličinu i složenost, u svim scenarijima je neophodno obezbediti barem jednu fizičku ili virtuelnu mašinu koja će imati ulogu ESET servera. U većim mrežama je relativno lako odvojiti potrebne resurse, dok je u manjim mrežama, sa unapred raspoređenim hardverom, to obično kamen spoticanja.

Sasvim je razumljivo da niko ne želi da kupuje dodatni računar za upravljanje ESET zaštitom, a najčešće i ne postoji stručno lice koji bi se bavilo održavanjem takvog rešenja. Budući da su mala i srednja preduzeća najbrojniji ESET korisnici, bilo je potrebno naći odgovarajući model, jednostavan za postavku i održavanje, bez posebnih preduslova, ali i sa svim funkcionalnostima koje traži jedno zahtevno poslovno okruženje.

Pročitajte i:  Zašto da kupim i kako da što bolje iskoristim Microsoft 365?

ESET Protect Cloud – zaštita iz oblaka

Do kakvog rešenja je ESET došao? Ukratko, kroz ESET Protect Cloud licencu, ESET nudi svoje resurse za postavku vašeg servera. Nakon kupovine odgovarajuće licence dovoljno je da pristupite svom EBA (ESET Business Account) nalogu i aktivirate svoj ESET Protect Cloud server. Proces kreiranja servera traje nekoliko minuta nakon čega je u potpunosti spreman za rad. Već nakon prvog logovanja, server će ponuditi proceduru za kreiranje instalacionih paketa za endpoint stanice i servere u vašoj mreži.

Odaberite odgovarajući proizvod, priključite neku od unapred definisanih polisa, preuzmite paket i započnite instalaciju zaštite na svojim uređajima. Nakon instalacije, proizvodi će nastaviti da se prijavljuju ESET Protect Cloud serveru. Za celu postavku servera i kreiranje instalacionih paketa ne treba vam više od dvadesetak minuta. Pripremljene pakete možete instalirati daljinski ESET Remote Deployment ili PsExec alatom, kroz grupne polise ili ručno, zavisno od broja računara i topografije vaše mreže.

PCPress.rs Image

Podrška za mobilne uređaje

Od objave poslednje verzije, ESET Protect Cloud server podržava i upravljanje zaštitom na Android platformi. Nakon unosa liste mobilnih uređaja i e-mail adresa njihovih korisnika, ESET Protect Cloud će proslediti obaveštenje na sve navedene adrese, uključujući link za instalaciju zaštite i integrisanu proceduru za prijavu matičnom serveru. Bez obzira na to da li se mobilni uređaji nalaze u poslovnoj mreži ili na privatnoj Internet vezi, uvek će biti upravljivi kroz ESET Protect Cloud.

Šta se gubi, a šta dobija?

Jedina funkcionalnost koju ESET Protect Cloud nema u odnosu na on-premise rešenje jeste zadatak za sinhronizaciju sa aktivnim direktorijumom. To je i logično, jer ESET serveri nemaju i ne treba da imaju vezu s vašim AD-om. Grupe možete kreirati ručno, ali je obezbeđena i procedura za izvoz vaše AD strukture na ESET Protect Cloud.

Prednosti su brojne. Pre svega, štedite na hardveru i softveru za postavku on-premise rešenja. Nije potreban ni dodatni MDM server za upravljanje mobilnom zaštitom koji traži svoje resurse i objavu spolja radi komunikacije sa uređajima van poslovne mreže. Nema potrebe za planiranim nadogradnjama ESET Protect Cloud servera, on će to uraditi automatski i u razumnom roku. Agenti na endpoint stanicama mogu se nadograđivati automatski ili kroz planirane zadatke. Za nadogradnju zaštite nije potreban poseban interni saobraćaj, koriste se standardni 80 i 443 portovi prema Internetu koji su u većini slučajeva već otvoreni. ESET Protect Cloud, u stvari, možete gledati kao idealno postavljeno on-premise rešenje bez ijednog utrošenog radnog dana.

Pročitajte i:  Zašto da kupim i kako da što bolje iskoristim Microsoft 365?

PCPress.rs Image

Takva usluga ima svoju cenu, a o njoj možete saznati više kod ovlašćenog uvoznika ESET proizvoda, kompanije Extreme doo. Do tada isprobajte ESET Protect Cloud na mesec dana i 25 uređaja potpuno besplatno.

Korisna adresa: Extreme.rs

Autor: Denis Daničić, ESET podrška, Extreme doo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,