EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Apple je kažnjen zbog „blokiranja“ alternativnih muzičkih aplikacija.

PCPress.rs Image

Apple se bavio ovakvom praksom skoro 10 godina

Ovo je treća najveća kazna od EU i prva usmerena ka Apple-u. Nakon nekoliko meseci spekulacija, Evropska komisija je zvanično izrekla kaznu Apple-u. Kazna je mnogo veća nego što se prvobitno očekivalo. Apple treba da plati 1,8 milijardi eura zbog ograničavanja alternativnih muzičkih streaming aplikacija na App Store-u. Ovo je prva kazna za Apple i treća najveća ikada objavljena. To je rezultat istrage koja je prvo pokrenuta 2020. godine. Spotify je tada podneo tužbu tvrdeći da je Apple preduzeo korake da suzbije muzički servis zbog konkurencije sa iTunes-om i Apple Music-om.

Komisija je saopštila “da Apple zabranjuje razvojnim programerima muzičkih streaming aplikacija da u potpunosti obaveste iOS korisnike o alternativnim i jeftinijim muzičkim pretplatama dostupnim van aplikacije i da pruže uputstva o tome kako se pretplatiti na takve ponude.” Takva praksa je poznata kao anti-preusmeravanje. Ona je strogo, protivzakonita prema antimonopolskim zakonima EU.

Pročitajte i:  LinkedIn onemogućava alat za ciljane oglase kako bi se uskladio sa pravilima EU

Apple planira da se žali na odluku

Istraga je otkrila da je Apple zabranio razvojnim programerima aplikacija da korisnicima otkriju cenu pretplata na internetu ili razliku u ceni između kupovina unutar i van aplikacije. Takođe, kompanija je sprečila razvojne programere da uključe informacije ili linkove ka alternativnim stranicama za kupovinu pretplata na svojim veb stranicama ili linkove ka email-ovima. Apple se bavio ovim praksama skoro 10 godina. Na taj način je naterao iOS korisnike da plaćaju više za pretplate na muzičke streaming usluge nego što je potrebno. Takođe, komisija je zaključila da su akcije Apple-a “dovele do nematerijalne štete”, stvarajući frustrirajuće korisničko iskustvo.

Vesti prate februarske glasine da će Apple biti kažnjen sa 500 miliona eura zbog svojih antimonopolskih politika App Store-a. Evropska komisija tvrdi da je kazna postavljena na 1,8 milijardi eura kako bi bila “dovoljno odbojna” i sprečila ponavljanje Apple-ovih akcija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,