EU postavlja nova pravila na mreži za Google i Meta da bi suzbili nelegalni sadržaj

Alphabet (GOOGL.O) Google, Meta (FB.O) i druge velike onlajn platforme moraće da učine više u borbi protiv nelegalnog sadržaja ili rizikuju velike novčane kazne prema novim internet pravilima dogovorenim između zemalja Evropske unije i zakonodavaca EU. Do sporazuma je došlo nakon više od 16 sati pregovora. Zakon o digitalnim uslugama (DSA) je drugi deo strategije šefice EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager da obuzda Alphabet (GOOGL.O) jedinicu Google, Meta (FB.O) i druge američke tehnološke gigante.

PCPress.rs Image

Prošlog meseca dobila je podršku bloka od 27 zemalja i zakonodavaca za značajna pravila nazvana Zakon o digitalnim tržištima (DMA) koja bi mogla da primora Google, Amazon, Apple, Meta i Microsoft da promene svoju osnovnu poslovnu praksu u Evropi.

U saopštenju, Google navodi: „Kako se zakon finalizuje i sprovodi, detalji će biti važni. Radujemo se saradnji sa kreatorima politike kako bismo ispravili preostale tehničke detalje kako bismo osigurali da zakon funkcioniše za sve.“

Prema DSA, kompanije se suočavaju sa kaznama do 6% svog globalnog prometa zbog kršenja pravila, dok bi im zbog ponovljenih kršenja moglo biti zabranjeno poslovanje u EU.

Pročitajte i:  Google će vam omogućiti da kontrolišete kursor miša svojom glavom na Androidu

Nova pravila

Nova pravila zabranjuju ciljano oglašavanje usmereno na decu ili zasnovano na osetljivim podacima kao što su vera, pol, rasa i politička mišljenja. Tamni obrasci, koji su taktike koje obmanjuju ljude da daju lične podatke kompanijama na mreži, takođe će biti zabranjeni. Velike onlajn platforme i onlajn pretraživači biće potrebni da preduzmu specifične mere tokom krize. Taj potez je pokrenut ruskom invazijom na Ukrajinu i dezinformacijama u vezi sa tim.

Kompanije bi mogle biti prinuđene da predaju podatke u vezi sa njihovim algoritmima regulatorima i istraživačima. One se takođe suočavaju sa godišnjom naknadom do 0,05% svetskog godišnjeg prihoda za pokrivanje troškova praćenja njihove usklađenosti.

Poslanik EU Martin Schirdewan kritikovao je izuzeće koje je dato srednjim preduzećima – ” Ovo je greška. Zbog velikog broja kompanija koje potpadaju pod ovu definiciju u digitalnom sektoru, izuzetak je kao rupa u zakonu”.

DSA će se primenjivati 2024.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: