BIZIT plus

Evropska unija, Amerika i NATO sarađuju u borbi protiv sajber kriminala

cybercrimeTokom poslednja tri dana, postignut je dogovor da Evropska unija, Amerika i NATO sarađuju u borbi protiv sajber kriminala. Centar za sajber kriminal Evropske unije biće osnovan do 2013. godine i koordinisaće saradnju između država članica, institucija Evropske unije i međunarodnih partnera. Planira se i osnivanje evropskog centra za razmenu podataka i upozoravanje, koji će olakšati komunikaciju između organa vlasti i timova za brzo reagovanje. Evropska komisija takođe namerava da stvori mrežu timova za hitne slučajeve (Computer Emergency Response Team, odnosno CERT) s filijalama u svakoj zemlji članici do 2012. godine.

S druge strane, NATO je usvojio strategiju za razvijanje novih kapaciteta za borbu protiv sajber napada na vojne mreže, ali se protivi planovima za „aktivnu sajber odbranu“, koji uključuju preventivne napade za koje se zalagao Pentagon. Posle napada na poverljivu vojnu mrežu 2008, Pentagon je usvojio nov vid odbrane od sajber kriminala, a aktivna sajber odbrana čini okosnicu njihove politike. Nova NATO strategija zalaže se za oprez i planiranje, budući da terorističke i organizovane kriminalne grupe sve više napadaju vladine administrativne mreže.

Svi su odlučni da spreče ponovne incidente poput onog koji je pogodio Estoniju 2007, kada su sajber napadi paralisali veb-sajtove banaka i vlade. I Litvanija se našla na velikom sajber udaru pre dve godine, kada je mreža zaraženih kompjutera Conficker napala milione kompjutera širom sveta, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku.

Izvor: IT News

Facebook komentari: