Računari i Galaksija

Excel – Freeze panes

Ako imate ogromnu tabelu sa puno redova i kolona pa skrolujete nadole, nazivi kolona će ubrzo nestati i vi ćete smetnuti s uma šta koja kolona predstavlja, naročito ako su njihovi sadržaji istih tipova i sličnih vrednosti.

Excel-Zamrzavanje-panela-1Ukoliko je dovoljno da fiksirate samo prvi red tabele u kojem se nalaze imena kolona, onda u Windows sekciji View ribbon‑a pronađite Freeze Panes, pa odaberite Freeze Top Row. Ukoliko je tabela horizontalno orijentisana, korišćenjem analogne opcije Freeze First Column ćete zamrznuti prvu levu kolonu koja sadrži nazive redova.

Excel-Zamrzavanje-panela-2Često situacija nije baš ovako jednostavna. Tabela može da sadrži složeno zaglavlje koje se prostire kroz više redova i u ovom slučaju ćete selektovati red ispod poslednjeg koji će biti vidljiv. Sada odaberite ikonu Freeze Panes i zatim još jedanput Freeze Panes u njenom padajućem meniju. Ukoliko ste pre toga već zamrznuli panele, potrebno je da kliknete na Unfreeze Panes da biste oslobodili tabelu i omogućili popravljanje izbora. Možda ćete da poželite da uvek vidite i više kolona uz levu ivicu radnog lista. Potrebno je da odaberete prvu kolonu koja će biti nefiksirana i ponovite Freeze Panes komandu. Ako ipak želite da zamrznete i redove i kolone sa zaglavljima, rešenje je da se pozicionirate na polje koje se istovremeno nalazi ispod uvek vidljivih redova, kao i desno od uvek vidljivih kolona.

Pročitajte i:  Microsoft-ov novi OneDrive dizajn počinje da se primenjuje  

(Objavljeno u PC#194)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,