ERP 2024

Facebook i posttraumatski stresni poremećaj: Kad zaposleni tuže kompaniju

Kao Facebook moderator Chris Gray iz Dablina je morao da ocenjuje najrazličitije sadržaje, pa i one koji prikazuju ekstremno nasilje. Uznemirujuće slike ostavile su posledice na njegovo mentalno zdravlje, kvalitet sna, i uopšte na celokupni život.

PCPress.rs Image

U intervjuu za Guardian ispričao je kako se budi sa slikama ekstremnog nasilja koje je imao prilike da vidi toko radnog vremena, a bilo mu je potrebno oko godinu dana da shvati koliko je posao uticao na njega. Nakon toga je dobio dijagnozu u kojoj stoji da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, a nakon samo 10 meseci provedenih u kompaniji CPL Resources – jednoj od firmi koje Facebook plaća za moderiranje sadržaja. Upravo je to bio razlog za tužbu, a Gray je jedan od dvanaestoro zaposlenih koji su odlučili da traže odštetu za posledice koje trpe i danas.

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da bivši zaposleni tuže Facebook zbog posledica koje je moderiranje sadržaja ostavilo na njihovo zdravlje, te je prvi slučaj zabeležen početkom godine. Budući da ovaj posao obavlja oko 40 hiljada zaposlenih očekuje se da Facebook preduzme određene mere zaštite, ili da se, pak, suočava sa tužbama kojih će u budućnosti verovatno biti sve više.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Izvor: Futurism

Facebook komentari: