Facebook i Qualcomm donose superbrzi Wi-Fi

Facebook očigledno želi da se zavuče u svaki ćošak planete, pa čak i po cenu toga da mora da sagradi novi internet.

PCPress.rs Image

I upravo zbog toga je nastao Terragraph, bežični sistem od 60GHz, zahvaljujući kojem će internet neometano funkcionisati i u gradskim uslovima, gde ima puno zgrada i betonskih prepreka. Tu na scenu stupa Qualcomm, koji će Terragraph da smesti i u svoje nove čipove, što će ostalim proizvođačima omogućiti da proizvedu opremu koja će odgovarati mreži od 60GHz.

Nova tehnologija je bazirana na 802.11ay WLAN standardu, koji koristi 60Ghz frekvencije i nudi prenose do 20-40 Gbps, a na razdaljini od 300-500 metara. Tu su i mnoga poboljšanja, poput nizova velikih antena, sinhronizovanih nodova i TDMA protokola. Zahvaljujući njima će signal moći da prolazi i kroz urbane prepreke, zadovolji veći broj korisnika, te smanji troškove.

PCPress.rs Image

Testiranja sistema su planirana za sredinu 2019. godine, a glavna ideja je da se internet dovede i u delove sveta gde je postavljanje kablova previše skupo.

Izvor: Engadget

Pogledajte i: Video nadzor Skopje – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 
SBB

Tagovi: , , ,