ASUS ROG Flow

Facebook menja svoju praksu plaćanja poreza u svetu

Tehnički gigant će u budućnosti knjižiti prihode u zemljama u kojima su zarađeni, čime će smanjiti račune kompanije za porez u Irskoj. U potezu koji će se smatrati odgovorom na dugogodišnju kritiku svetskih vlada za svoje poresko planiranje, Facebook je najavio da više neće knjižiti prihode od SAD-a od velikih oglašivača preko svoje jedinice u Dablinu. Od 1. januara, Facebook će započeti proces prikupljanja prihoda od velikih oglašivača u oko 28 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i druga velika evropska tržišta, u zemljama u kojima su zarađeni. Takođe će platiti poreze na ove prihode u tim zemljama, a ne u Irskoj.

Da bi se promena uvela potpuno, biće potrebno neko vreme, te se očekuje da se to dogodi do sredine 2019. godine, mada će zemlje EU koje kompaniju stavljaju pod najveći pritisak u svojim poreskim sporazumima najverovatnije biti prve u redu za implementaciju tih promena. “Danas objavljujemo da je Facebook odlučio da se preseli u lokalnu prodajnu strukturu u zemljama u kojima imamo kancelariju za podršku prodaji lokalnim oglašivačima”, rekao je glavni finansijski direktor kompanije Facebook, Dave Wehner. “Verujemo da će prelazak na lokalnu prodajnu strukturu obezbediti više transparentnosti vladama i donosiocima politika širom sveta koji su pozvali na veću vidljivost nad prihodima koji su povezani sa lokalno podržanom prodajom u njihovim zemljama.”

Pročitajte i:  Donald Trump pokreće sopstvenu društvenu mrežu

Kada se u potpunosti sprovede, odluka će verovatno rezultirati preusmeravanjem na drugo mesto velikog broja međunarodnog prihoda koji se prebacivao preko Irske, 12,6 milijardi evra u 2016. Facebook-ov račun za porez u Irskoj, 29,5 miliona evra prošle godine, takođe će se znatno smanjiti. U praksi, promena će uticati samo na prihode velikih oglašivača koji imaju kontakt sa lokalnom prodajnom kancelarijom. Prihodi koji dolaze van SAD-a, od malih i srednjih preduzeća i pojedinci koji reklamiraju na Facebook-u i koriste svoj sistem automatizovanog knjiženja će i dalje biti knjiženi preko Irske. Facebook nije rekao koji deo prihoda koji se trenutno knjiži preko Irske sadrži velike oglašivače.

Web giganti kao što su Facebook i Google su bili pod rastućim političkim pritiskom Evropske unije i država članica da bi beležili prodaju u zemljama u kojima je ta prodaja ostvarena. Odluka Facebook-a da izvrši izmene u njegovoj strukturi biće smatrana pokušajem kompanije da se izvuče, s obzirom na moguće promene međunarodnih poreskih zakona, jer Evropska komisija priprema zakonodavne predloge o povećanju poreza multinacionalnim digitalnim kompanijama, koje se optužuje da plaćaju premalo poreza u EU tako što profite računovodstveno vode u zemljama članicama s niskim stopama poreza poput Irske i Luksemburga. Predlog se očekuje u martu. Među opcijama koje se razmatraju je namet na prihode od oglašavanja, po dokumentu objavljenom u septembru. Ako odluku kompanije Facebook budu kopirale druge velike tehnološke kompanije koje imaju međunarodno sedište u Irskoj, to bi moglo da dovede do smanjenja iznosa koje uplaćuju na ime poreza, a mere se u desetinama miliona evra.

Pročitajte i:  Facebook potpuno prešao na obnovljive izvore energije

Izvor: IrishTimes

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,