BIZIT plus

Facebook menja svoju praksu plaćanja poreza u svetu

Tehnički gigant će u budućnosti knjižiti prihode u zemljama u kojima su zarađeni, čime će smanjiti račune kompanije za porez u Irskoj. U potezu koji će se smatrati odgovorom na dugogodišnju kritiku svetskih vlada za svoje poresko planiranje, Facebook je najavio da više neće knjižiti prihode od SAD-a od velikih oglašivača preko svoje jedinice u Dablinu. Od 1. januara, Facebook će započeti proces prikupljanja prihoda od velikih oglašivača u oko 28 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i druga velika evropska tržišta, u zemljama u kojima su zarađeni. Takođe će platiti poreze na ove prihode u tim zemljama, a ne u Irskoj.

PCPress.rs Image

Da bi se promena uvela potpuno, biće potrebno neko vreme, te se očekuje da se to dogodi do sredine 2019. godine, mada će zemlje EU koje kompaniju stavljaju pod najveći pritisak u svojim poreskim sporazumima najverovatnije biti prve u redu za implementaciju tih promena. “Danas objavljujemo da je Facebook odlučio da se preseli u lokalnu prodajnu strukturu u zemljama u kojima imamo kancelariju za podršku prodaji lokalnim oglašivačima”, rekao je glavni finansijski direktor kompanije Facebook, Dave Wehner. “Verujemo da će prelazak na lokalnu prodajnu strukturu obezbediti više transparentnosti vladama i donosiocima politika širom sveta koji su pozvali na veću vidljivost nad prihodima koji su povezani sa lokalno podržanom prodajom u njihovim zemljama.”

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Kada se u potpunosti sprovede, odluka će verovatno rezultirati preusmeravanjem na drugo mesto velikog broja međunarodnog prihoda koji se prebacivao preko Irske, 12,6 milijardi evra u 2016. Facebook-ov račun za porez u Irskoj, 29,5 miliona evra prošle godine, takođe će se znatno smanjiti. U praksi, promena će uticati samo na prihode velikih oglašivača koji imaju kontakt sa lokalnom prodajnom kancelarijom. Prihodi koji dolaze van SAD-a, od malih i srednjih preduzeća i pojedinci koji reklamiraju na Facebook-u i koriste svoj sistem automatizovanog knjiženja će i dalje biti knjiženi preko Irske. Facebook nije rekao koji deo prihoda koji se trenutno knjiži preko Irske sadrži velike oglašivače.

PCPress.rs Image

Web giganti kao što su Facebook i Google su bili pod rastućim političkim pritiskom Evropske unije i država članica da bi beležili prodaju u zemljama u kojima je ta prodaja ostvarena. Odluka Facebook-a da izvrši izmene u njegovoj strukturi biće smatrana pokušajem kompanije da se izvuče, s obzirom na moguće promene međunarodnih poreskih zakona, jer Evropska komisija priprema zakonodavne predloge o povećanju poreza multinacionalnim digitalnim kompanijama, koje se optužuje da plaćaju premalo poreza u EU tako što profite računovodstveno vode u zemljama članicama s niskim stopama poreza poput Irske i Luksemburga. Predlog se očekuje u martu. Među opcijama koje se razmatraju je namet na prihode od oglašavanja, po dokumentu objavljenom u septembru. Ako odluku kompanije Facebook budu kopirale druge velike tehnološke kompanije koje imaju međunarodno sedište u Irskoj, to bi moglo da dovede do smanjenja iznosa koje uplaćuju na ime poreza, a mere se u desetinama miliona evra.

Pročitajte i:  Meta se zatvara u Turskoj

Izvor: IrishTimes

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,