Facebook pokušava da otvori kancelariju u Kini

Facebook je obezbedio licencu za pokretanje kancelarije u Kini u očiglednom pokušaju da se probije na unosno tržište na kojem je blokirana njegova veb lokacija. Kompanija je rekla da bi to bilo „inovaciono središte za podršku kineskim developerima, inovatorima i startap-ovima“.

Ako se kancelarija otvori, to bi bilo prvo formalno prisustvo giganta među društvenim mrežama, Facebook-a, u Kini. Međutim, registracija kancelarija je od tada uklonjena sa veb stranice kineske vlade, što ukazuje na moguće komplikacije, prenosi New York Times. Kina je najveće tržište društvenih mreža na svetu, ali pristup stranicama kao što su Twitter, Facebook i YouTube blokirani su u zemlji.

Umesto toga, kineski korisnici mogu da pristupe samo domaćim društvenim mrežama kao što su Weibo, Renren i YouKu, koje vlada može da nadgleda. Osnivač Facebook-a, Mark Zuckerberg, već je pokušao da očara kineske zvaničnike, čak idući tako daleko da uči mandarinski. Facebook poslovnica je registrovana u gradu Hangzhou koji se nalazi na jugu Kine i finansirana je investicijom od 30 miliona funti (oko 40 miliona američkih dolara), prema podacima iz registracije koje su Reuters i New York Times videli u kineskoj National Enterprise Credit Information pre nego što je sama registracija uklonjena.

Pročitajte i:  Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,