Facebook: Postovi koji ukazuju na ugroženo mentalno zdravlje

Nova studija ukazuje na to da bi Facebook postovi mogli da budu prvi signali za to da će korisnik razviti neki mentalni poremećaj.

PCPress.rs Image

Rezultati studije su bazirani na algoritmima mašinskog učenja koji su u vezi sa „lingvističkim otiskom“ korisnika, a prikupljenim podacima su se bavili eksperti kompanije IBM. Tom prilikom je utvrđeno da oni koji će dobiti neki poremećaj lakše koriste psovke, te reči koje imaju negativnu emotivnu vrednost. Reči koje su se koristile u okviru Facebook postova, te direktnih poruka, otpremane su u Linguistic Inquiry Word Count, a pored tekstualnih analizirani su i drugi sadržaji.

Utvrđeno je da korisnici koji žive sa šizofrenijom postavljaju fotografije koje su manjih dimenzija od onih koje biraju oni koji nemaju ovu bolest, te da oni koji pate od poremećaja raspoloženja biraju slike koje imaju više plave, a manje žute boje.

PCPress.rs Image

Istraživanje je deo relativno novog polja u psihijatriji, a radi se o delu koji se bavi komunikacijom na društvenim mrežama. Očekuje se da ove analize omoguće ranije i preciznije dijagnoze. U istraživanju je učestvovalo 223 ispitanika, a analizirano je 3,4 miliona poruka koje su razmenjivane na Facebooku, te 140 hiljada slika. Među učesnicima se našlo 79 onih koji žive sa šizofrenijom, 74 onih koji pate od afektivnih poremećaja, te 70 onih koji nemaju nikakvih poteškoća.

Pročitajte i:  Facebook phishing prevara želi vaše informacije za prijavljivanje 

Izvor: New York Post

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,