ePlaneta

Federalne rezerve još uvek bez jasnog stava o digitalnom dolaru

Federalne rezerve SAD-a objavile su svoju dugotrajnu studiju o kriptovaluti centralne banke, ali nisu zauzele stav o tome da li bi trebalo da se bave tom tehnologijom ili ne. Rad je umesto toga istraživao potencijalne prednosti i zamke digitalnih valuta i tražio komentare javnosti.

Federalne rezerve još uvek bez jasnog stava o digitalnom dolaru

Digitalni novac na javnoj raspravi do maja 2022. godine

Agencija je upozorila da postojeće kriptovalute imaju tendenciju da budu veoma nestabilne, troše mnogo energije i često imaju značajna ograničenja transakcija. Format koji podržava centralna banka mogao bi da prevaziđe neke od tih problema, čineći finansije inkluzivnijim i obezbeđujući siguran i pouzdan novac. Digitalni novac bi na taj način mogao zaštiti ulogu američkog dolara na svetskoj sceni.

Međutim, vlada je takođe upozorila da će zvanična digitalna gotovina morati da uzme u obzir moguće promene u finansijskom svetu. Takođe bi trebalo da održava privatnost i da bude otporan. Agencija je istakla da je njen izveštaj prvi korak u raspravi o mogućnosti kriptovalute centralne banke i da će dati javnosti rok do 20. maja 2022. da ponudi povratne informacije i odgovori na pitanja. Za sada, agencija će ostati neutralna i radiće na digitalnoj valuti samo ako dugoročna istraživanja podrže koncept.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,