Računari i Galaksija

Festival nauke 3.0: Ministar Đelić “pročitan”…

U okviru ovogodišnjeg Festivala nauke 3.0, ponovo se predstavio Instut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo iz Beograda. Postavka “DNK, to sam ja”, ponudila je posetiocima mogućnost da svoju DNK izoluju, vide i ponesu kući u jednostavnostavnom postupku izolacije DNK, kojoj se hrabro podvrgnuo i ministar za nauku i tehološki razvoj Božidar Đelić.

PCPress-DSC_0017 Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije podržava popularizaciju i promociju nauke i kroz finansiranje projekata iz ove oblasti. Jedan od tih projekata je i  „Mala škola DNKlogije“ koji realizuje tim naučnika, molekularnih biologa, iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) iz Beograda. „Mala škola DNKlogije“  doprinosi promociji i popularizaciji molekularne biologije kroz „uradi sam“ eksperimente u laboratoriji. Program ovog Projekta se realizuje kroz dva vida aktivnosti: Putujuća laboratorija i Radionica.

Putujuća laboratorija je namenjena predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Realizatori projekta dolaze u vašu školu, i učionicu pretvaraju u laboratoriju. U toku jednog školskog časa učenici sami rade eksperiment: „DNK, to sam ja“  (posmatranje ćelija bukalne sluzokože svakog polaznika pod mikroskopom i izolacija DNK iz  njih)  i  usvajaju znanja iz molekularne biologije. U svim eksperimentima se koriste hemikalije koje se svakodnevno upotrebljavaju (tečni sapun, sok od ananasa, kuhinjska so itd), te su eksperimenti bezbedni u potpunosti za učenike.

Pročitajte i:  Vatikan kao domaćin radionice kvantne nauke

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, studentima i profesorima biologije u osnovnim i srednjim školama, kao i opštoj populaciji. Radionica se organizuje u prostorijama IMGGI i obuhvata „uradi sam“ eksperimente: „DNK za poneti“ (izolovanje molekula DNK iz biljnih ili humanih ćelija) i „Ko je dirao moje krpice“  (DNK fingerprint).

Za sve informacije i rezervaciju termina možete se obratiti Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Vojvode Stepe 444a, 11010 Beograd. Telefon: (011) 3976445; e-mail: dnklogija@imgge.bg.ac.rs; www.imgge.bg.ac.rs

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,