BIZIT plus

Firefox Reality – pretraživač za virtuelnu realnost

Mozilla je najavila novu verziju Firefox pretraživača, a koja će biti namenjena uređajima virtuelne, te proširene realnosti.

PCPress.rs Image

Nova verzija je ponela ime Firefox Reality, a Mozilla je opisuje kao open-source, te pretraživač koji brine o bezbednosti svojih korisnika, čiji će interfejs biti specijalizovan za uređaje za proširenu i virtuelnu realnost. Novi Firefox još uvek nije dostupan, a demo verzija može da se vidi na HTC Vive Focus uređaju. Tako Firefox Reality demo predstavlja nešto što liči na tradicionalni pretraživač, a jedina razlika je u tome što pluta u virtuelnom prostoru. Navigacija izgleda prilično jednostavno, a kontroliše se VR upravljačem, ali se čini da još uvek postoje poteškoće kada je u pitanju aktiviranje manjih tastera.

Proizvođači uređaja za virtuelnu i proširenu realnost već su razvili pretraživače za individualne platforme, pa je tako Oculus objavio jedan za svoj Gear VR uređaj, Google ima eksperimentalnu verziju Chrome-a za Daydream, a Microsoft je pripremio Edge za Windows Mixed Reality. Mozilla ipak želi da korisnici na ovim uređajima koriste Firefox Reality, a iz istog razloga iz kojeg običan Firefox koriste na svojim kompjuterima.

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

PCPress.rs Image

VR pretraživači su zamišljeni kao portali ka 2D web stranicama, ali, kako kažu stručnjaci, to neće biti njihova jedina funkcija, pa će moći da pokreću video sadržaje od 360 stepeni koji se nalaze online, a očekuje se da vremenom dobijaju i nove funkcije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: