ERP 2024

Fizička bezbednost data centra

Fizičku bezbednost data centra čine zaštita objekta i opreme (i svih sadržanih informacija i softvera) od krađe, vandalizma, prirodnih katastrofa, nesreća izazvanih ljudskim faktorom, kao i raznih drugih okolnosti (u koje spadaju električni prenaponi, ekstremne temperature ili čak prosuta kafa). Ona podrazumeva čvrstu konstrukciju objekta bez upotrebe gipsanih zidova, spremnost za slučaj nepogode, pouzdano napajanje i hlađenje, kontrolu temperature i vlažnosti, upravljanje osobljem i zaštitu od uljeza

image1

Da bi data centar bio bezbedan, neophodo je obratiti pažnju na određene detalje.

Gradite na pravom mestu

Pozicija data centra trebalo bi da bude udaljena najmanje sto metara od glavnih saobraćajnica. Takođe, ne valja biti u komšiluku aerodroma, hemijskih postrojenja, fabrika, termoelektrana, reka i plavnih područja (nekoliko data centara u Srbiji bilo je poplavljeno tokom katastrofalnih događaja 2014. godine).

Izbegavajte prozore

Skladište je bolja lokacija za data centre od poslovne zgrade. Ako morate da imate prozore, ograničite ih na pomoćne prostorije: White space (prostor sa IT opremom) mora biti bez prozora.

Pobrinite se da data centar bude „nevidljiv“

Amazon.com je poznat po smeštanju svojih data centara u velika skladišta i bezlične napuštene zgrade širom SAD. Nigde nema Amazon‑ovog logotipa, kao ni njihovih brendiranih vozila u okolini. Nikad ne biste pomislili da je high‑tech oprema smeštena u takvom objektu.

Pročitajte i:  Motorola sada poseduje Silent Sentinel kompaniju specijalizovanu za kamere za velike udaljenosti

Koristite što više kamera

Kamere postavljajte po obodu zgrade, na svim ulazima i izlazima, i na svakoj pristupnoj tački širom objekta. Snimke treba čuvati van lokacije data centra.

Zaštitite infrastrukturu data centra

Opremu za napajanje i hlađenje IT opreme (UPS, dizel‑generatori, rezervoari goriva, čileri, kondenzatori…) treba držati u strogo zatvorenim prostorima sa ograničenim pristupom.

Zatvoren sistem hlađenja

Sistemi hlađenja sa recirkulacijom vazduha mnogo su bezbedniji od onih sa ubacivanjem spoljašnjeg vazduha. U slučaju bilo kakve prašine, požara ili hemijskog zagađenja u okolini, sistem sa ubacivanjem spoljnjeg vazduha teško će moći da spreči kontaminaciju unutar data centra.

Nivoi bezbednosti

Osobe koje pristupaju najbezbednijim delovima data centra treba da prođu kontrolu na tri bezbednosne tačke.

Zabranite hranu u white space‑u

Obezbedite prostor koji će ljudi koristiti za osnovne potrebe.

www.enelps.com

Neka od rešenja

Kompanija ENEL PS poslednjih nekoliko godina intenzivnije realizuje integrisana rešenja sigurnih soba koja pružaju visok nivo zaštite podataka i prilagođavaju se pojedinačnim potrebama i uslovima poslovanja. Otuda su i sve češće predmet interesa kompanija kojima je sigurnost data centara na prvom mestu. Sigurne sobe pružaju sertifikovanu zaštitu od požara, prodora vode za gašenje, eksplozije, korozivnih gasova, vandalizma, neovlašćenog pristupa, elektromagnetne interferencije, prašine, urušavanja konstrukcije, krađa/provala i buke.

Pročitajte i:  ENEL PS: Modernizacija i pouzdanost data centara

Slika2

Smart Shelter Container

proizvođača AST Modular – Schneider Electric jednostavan je za montažu i to je kompletan prefabrikovan data centar. U kasnijoj eksploataciji moguće ga je proširivati ili kompletno preseliti na drugu lokaciju kao kontejner.

Smart Shelter Container omogućava:

-Zaštitu od požara prema standardu specijalno definisanom za data centre EN 1047‑2

-Zaštitu od vode i prašine po standardu IP65 / NEMA 4 prema EN 60529 (moguća IP67 na zahtev)

-PP zaštitu omotača 120 min.

-WK4 zaštitu od neovlašćenog upada u skladu sa EN 1627

-Efikasnu termičku zaštitu

-Akustičku zaštitu

-Zaštitu od elektromagnetnog proboja (visoka i niska frekvenca) sve do nivoa TEMPEST

-Mehaničku zaštitu od urušavanja

-Zaštitu od zemljotresa

 

Smart Bunker

 

Slika3proizvođača AST Modular – Schneider Electric je rešenje za smeštanje opreme nivoa jednog rek kabineta.

 

Smart Bunker štit od:

-Požara

-Vode i prašine

-Neadekvatne vlažnosti vazduha

-Vandalizma

-Elektromagnetnog zračenja

 

 

Miloš Stojković

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari: