BIZIT plus

Ford i GM se udružili – počinje proizvodnja čipova

Nekada treba uzeti stvari u svoje ruke! Kompanija Ford Motor Company i svetski proizvođač poluprovodnika, GlobalFoundries, započinju saradnju na proizvodnji čipova. CIlj saradnje jeste da se proizvodnja poluprovodnika na tržištu Sjedinjenih Država poboljša, a potom obezbedi i dalji izvoz.

PCPress.rs Image

Razlozi za preokret

Potreba za čipovima u auto-industriji porasla je u poslednjih nekoliko godina, zbog specifičnosti novih tehnologija proizvodnje i porasta proizvodnje elektrifikovanih vozila. Uzevši u obzir da bi situacija sa nestašicom čipova mogla da potraje godinama, a potom i požar u fabrici Renesas Electronics Corp, Ford je procenio da treba da počne da proizvodi sam. Osim toga, nekoliko Fordovih fabrika je, zbog nedostatka čipova, zatvoreno.

Sporazum između dve kompanije je neobavezujući, a glavna namera je da se poboljša dostupnost poluprovodnika u auto-industriji. U poduhvatu proizvodnje novih čipova, GM sarađuje sa partnerima kao što su Qualcomm, TSMC i drugi.

Zanimljivo je da se GM 2009. godine odvojio od kompanije AMD, postavši četvrti svetski proizvođač poluprovodnika, odmah iza TSMC-a, Samsung-a i UMC-a. Danas proizvodi čipove za AMD, Qualcomm, pa čak i Samsung. Ove godine, kompanija je postala javna, a njen generlani direktor poručio je da je zaliha čipova rasprodata do 2023. godine.

Možda ovaj postupak Forda motiviše druge proizvođače da započnu slične saradnje.

Izvor: Ford Media Center

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija