Ford vizija za robotsku isporuku paketa

Mnogi eksperti pretpostavljaju da će prvi roboti koji se budu kretali ulicama biti zaduženi za isporuke paketa, a to je vizija budućnosti koju ima i Ford.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija u okviru novog projekta istražuje načine na koje bi roboti i autonomna vozila u budućnosti mogli da rade zajedno prilikom isporuka paketa, hrane, te druge robe. Robot koji učestvuje u ogledu poneo je ime Digit, i visok je nešto preko 1,5 metara, opremljen sa dve noge i dve ruke, te kućištem za senzore na mestu gde se obično nalazi glava. Proizvod je startap kompanije Agility Robotics, koja „dvonožne“ robote razvija još od 2015. godine.

U okviru Ford-ove vizije Digit bi trebalo da se nađe u gepeku autonomnog automobila, da bi ga napuštao tek kada vozilo stigne na planiranu destinaciju, a kako bi paket isporučio do kućnog praga naručioca.

Ford trenutno nema detaljnu mapu puteva koja bi mogla da omogući ovakav način isporučivanja paketa, ali nije sam kada je istraživanje tog polja u pitanju, budući da Amazon i FedEx već rade na mapama koje bi trebalo da omoguće samostalno kretanje robota za isporuku. Pored toga, Ford je najavio i autonomni taksi i servis za isporuku do 2021. godine, pa bi robot vrlo lako mogao da se nađe u zadnjem delu prilagođenih automobila.

Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,