Frižider bez struje

Laki, prenosivi frižider EV-8 mogao bi da pomogne milionima onih koji imaju loše izvore električne energije ili ih nemaju uopšte, budući da za rashlađivanje koristi samo isparavanje vode. U područjima gde je niska vlažnost vazduha, voda koja isparava u vazduh obezbeđuje prirodno i energetski efikasno sredstvo za hlađenje. Evaporativni kuleri, radeći na ovom principu, hlade spoljni vazduh tako što prolaze kroz podloge koje su natopljene vodom, uzrokujući da voda isparava.

PCPress.rs Image

EV-8, proizvod firme Evaptainers, koristi isparavanje vode kako bi održavao temperaturu koja je za 20 stepeni celzijusove skale niža od spoljašnje. Ovaj uređaj bi mogao da sačuva hranu ne samo onima koji u svojim domovima nemaju druge rashlađivače, već i migrantima i izbeglicama koje žive u kampovima, te žrtvama različitih prirodnih katastrofa.

„Očekujemo da će uređaj udvostručiti, ili čak utrostručiti rok trajanja namirnica,“ rekao je Quang Truong, koji je i tvorac ove ideje.

U Maroku, gde su testirali uređaj, paradajz, koji kada se ubere traje dva ili tri dana, potrajao je celu nedelju. Crni luk koji obično traje do pet dana, u ovom frižideru ostaje svež od deset dana do dve nedelje. Ovo podneblje je najbolje za korišćenje ovakvih uređaja, budući da najbolje rade u toplim i suvim klimama, a neke od najranjivijih svetskih populacija žive upravo u ovakvim uslovima.

Izvor: howstuffworks.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,