Ganymede: Vesti s Jupiterovog meseca

Naš solarni sistem obiluje planetama i satelitima koji nude dragocen uvid u istoriju kosmosa, a pružaju prizore od crvenkastih pustinja, poput one na Marsu, do metanskih jezera na Saturnovom mesecu Titanu. Ipak, od svih tela koja kruže oko Sunca, Jupiter je među najzanimljivijima, te oni koji ga proučavaju tvrde da bi mogli da ga neprestano posmatraju i da im nikada ne bude dosadno.

PCPress.rs Image

Letelica Juno agencije NASA od 2016. godine kruži oko ovog gasnog giganta, te na Zemlju šalje fotografije koje su detaljnije od svih koje su ranije napravljene. Radi se o tome da dramatična atmosferska dešavanja na Jupiterovoj severnoj hemisferi čine da fotografije izgledaju još egzotičnije. Na jednoj od fotografija s početka 2019. su, na primer, mogli da se vide oblaci koji su okupljeni oko nepoznatog kružnog oblika u regionu koji nosi ime Jet N6. Fotografija je snimljena 12. februara 2019, dok je Juno po osamnaesti put pravio krug oko planete.

Jupiter je obično definisan masovnim olujama koje utiču na područja od po nekoliko stotina kilometara, a neke od ovih oluja bi prema veličini mogle da progutaju čitavu Zemlju. Jedan od glavnih zadataka letelice Juno je da prikuplja podatke o tome kako se ovakve oluje rađaju, koliko traju, te na koji se način završavaju, kao i o tome odakle crpe snagu.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

PCPress.rs Image

Drugi zadataka sada već slavne letelice Juno jeste da na Zemlju šalje snimke Jupitera, ali i njegovih satelita. Poslednja u nizu fotografija prikazuje jedan od Jupiterovih pratilaca – mesec po imenu Ganymede, koji je, kako tvrde eksperti, jedno od 79 tela koja kruže oko ove planete. U pitanju je satelit koji ne samo da je najveći Jupiterov mesec, već i najveći poznati prirodni satelit u našem solarnom sistemu.

Sledeći veliki trenutak za Juno bi trebalo da se odigra u septembru 2022. godine, kada letelica stiže do Jupiterovog meseca Evropa, a godinu dana kasnije i do satelita Io.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,