Gartner ne očekuje brzo usvajanje Windows-a 11 u kompanijama

Potpredsednik za istraživanje u Gartner-u, Stephen Kleynhans smatra da je Windows 11 mogao da bude objavljen i kao update za Windows 10, a ne kao potpuno nova verzija operativnog sistema. On je pozdravio uklanjanje Internet Explorer-a, dodatak podrške za Android, dok je novi interfejs nazvao običnim „facelift-om“. Takođe, naveo je da je predstavljanje Windows-a 11 kao nadogradnje, a ne kao ažuriranje operativnog sistema, samo marketinški potez Microsoft-a.

windows 11

Takođe, Kleynhans predviđa da će u toku sledeće godine biti veoma mala penetracija ovog OS-a u kompanijama. Prema njegovoj proceni, do početka 2023. godine će u kompanijama biti manje od 10 procenata računara sa Windows-om 11. Očekuje da će kompanije tokom sledeće godine uspostaviti male „pilot“ projekte sa računarima na kojima će biti inicijalna Windows 11 21H2 verzija, kako bi se testirala upotrebljivost novog korisničkog interfejsa, da bi se shvatilo ko bi mogli da budu potencijalni korisnici, kao i da se uvidi uticaj prelaska na novi OS na tehničku podršku. Drugim rečima, u većini kompanija IT službe će se odlučiti na lagani, analitički prilaz, pre nego na brzi i sveobuhvatni upgrade.

Pročitajte i:  Zasićeni ste Outlookom? Sada je savršeno vreme da ponovo isprobate Thunderbird

Tek kada se pojavi update 22H2, očekuje se ozbiljnije testiranje i eventualan masovniji prelazak sa Windows-a 10. S druge strane, kada kompanije pređu na Windows 11, službe podrške će biti rasterećene, jer je sa šestomesečnih nadogradnji, Microsoft odlučio da Windows 11 i njegovi naslednici u enterprise okruženju budu nadograđivani jednom godišnje.

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,