Gartner predviđa: IT potrošnja u 2022. godini dostići će 4.5 biliona dolara

Gartner je objavio novi izveštaj u kome predviđa da će IT potrošnja u narednoj godini dostići vrednost od 4.5 biliona dolara. To bi bilo povećanje od 5.5 odsto u odnosu na ovu godinu.

gartner

Prema ovoj analitičarskoj kompaniji, oko 1.5 biliona dolara biće utrošeno na komunikacione servise, dok će 1.3 biliona dolara biti u vezi sa IT servisima. Uređaji će doneti dodatnih 820 milijardi, dok će potrošnja u enterprise softver i sisteme data centara dostići 700, odnosno 207 milijardi dolara.

Enterprise softver će dovesti do najvećeg porasta potrošnje, kada se gleda 2022. godina u odnosu na tekuću. Prema Gartner-u, to povećanje će biti 11.5 procenata. Sredstva za učenje i rad na daljinu imali su veliki skok tokom ove godine (čak 15.1 procenat), a očekuje se da će se sledeće godine ta potrošnja stabilizovati.

Veliki skok, veći od 200 milijardi dolara očekuje se u potrošnji za IT servise, ali je ovaj iznos vezan za dvogodišnji period – očekivanja su za 2022. godinu, u odnosu na 2020. godinu.

Pročitajte i:  Gartner predviđa smanjenje klasične pretrage za četvrtinu do 2026. godine

Kao najveći pokretač ove potrošnje navodi se digitalna transformacija, ali uz napomenu da je ona dodatno ubrzana zbog pandemije korona virusa, koja je bukvalno preko noći naterala kompanije da promene svoje načine poslovanja.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,