ePlaneta

Google AI komponuje muziku na osnovu tekstualnog opisa

Google je objavio istraživanje na temu MusicLM-a, AI sistema koji je u stanju da generiše muzičke numere u bilo kom žanru. Ovo nije prvi AI muzički generator, ali je MusicLM tretiran sa do sada najvećom bazom trening podataka (oko 280.000 časova muzike), čime je omogućena velika raznolikost izlaznih rezultata.

PCPress.rs Image

Specifičnost MusicLM AI je što, ne samo da može da kombinuje žanrove i instrumente, već je u stanju i da koristi apstraktne koncepte, koji su generalno veoma teški za razumevanje. Čak je i čoveku izuzetno teško da kreira muziku na zadatu temu, u kojoj bi se kombinovali različiti žanrovi, tonaliteti, probudile određene emocije… Interesantno je da ovaj AI može da generiše melodiju čak i na osnovu „zviždukanja“, pa čak i na osnovu tekstualnog opisa. A kreiran je i „story“ mod koji može da se upotrebi za generisanje više melodija kroz koje će provejavati ista tema (što je idealno za DJ-eve, ili za kreiranje filmske muzike).

Naravno, MusicLM nije idealan alat za kreiranje muzike. Neke kompozicije mogu da zvuče prilično čudno, a vokali (da, i oni mogu da se generišu), zvuče previše robotski i metalizirano. Takođe, određeni delovi melodija mogu da se ponavljaju ili da budu veoma slični u različitim kompozicijama. Nije u pitanju kopiranje, već jednostavno, AI to ne vidi kao plagijat na isti način kao i čovek.

Pročitajte i:  Google dodaje Max, Peacock i Angry Birds u automobile  

Upravo zbog potencijalnih problema sa kopirajtom, Google nije dozvolio javnu upotrebu MusicLM-a, već se zadržao isključivo na laboratorijskom istraživanju njegovih mogućnosti.

Primere muzičkih numera generisanih putem MusicLM-a možete da poslušate ovde.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,