Google Chrome internet pregledač finalizovan

PCPress.rs ImageGoogle je svečano predstavio finalizovanu verziju svog Chrome internet pregledača. “Uklonili smo beta oznaku jer smo ostvarili svoj cilj kada se radi o stabilnosti i performansama, ali naš posao je daleko od završenog“, rekao je Sundar Pichai, potpredsednik kompanije Google zadužen za management.

Nakon petnaest verzija, Chrome je dobio 1.0 oznaku. Preciznije, kompanija Google je izbacila pregledač sa oznakom 1.0.154.36. Ovo je predstavljalo malo-veliko iznenađenje, imajući u vidu nezvaničnu reputaciju kompanije Google-a da svoje proizvode dosta dugo zadržava u beta fazi (najbolji primer je Gmail, koji je i dalje zvanično beta), odnosno da je prethodna verzija nosila oznaku 0.4.

Ipak, Google ističe nova poboljšanja Chrome browsera. Naglašava se brzina, što se potkrepljuje  i konkretnim brojkama. Kompanija tvrdi da se Chrome starguje daleko brže i da primetno brže učitava stranice u odnosu na beta izdanje. “U odnosu na prvu beta verziju, V8 JavaScript engine radi 1.4 puta brže u SunSpider testu, odnosno 1.5 puta brže u V8 testu“, ističu u Google-u. Ispravljen je veliki broj kritičnih bagova, posebno kada se radi o pregledu video i audio fajlova. Naglašavaju se nove mogućnosti, kao što su bookmark manager i privacy control.

Šuška se da se na ovako (uslovno rečeno) naglo izdavanje pregledača Google odlučio da bi “pogurao” njegovo prihvatanje od strane proizvođača PC računara, pošto ovaj gigant želi da vidi svoj pregledač preinstaliran na nove PC računare, a proizvođači nerado isporučuju proizvode sa oznakom beta. Chrome trenutno drži oko 1% tržišta internet pretrage, što je u rangu sa Opera i Internet Explorer 8 beta pregledačima, što predstavlja više od 10 miliona aktivnih korisnika širom sveta. Google Chrome možete preuzeti sa ove stranice.

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

Izvor: Google, TG Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,