Google Chrome za Windows dobija ARM podršku

Veliki nedostatak Windows računara sa Arm64 procesorima kao što je Microsoftov Surface Pro 9 5G je nedostatak izvorne podrške za Chrome, najpopularniji pretraživač na svetu. Sada je Google konačno objavio Chrome Canari beta verziju koja u potpunosti podržava arhitekturu Arm64.

PCPress.rs Image

Značajno ubrzanje performansi

Nova verzija bi trebalo značajno da ubrza performanse Chrome-a na Arm64 računarima, negirajući potrebu za pokretanjem Chrome-a u režimu emulacije. Preuzimanje se može instalirati na računarima koji koriste najnovije verzije operativnog sistema Windows 11 za Arm procesore.

Chrome je već neko vreme bio dostupan na Google-ovom Chromium-u na Arm64, pa čak i na Linux-u za Arm64, zajedno sa iOS-om i Mac-om. Povrh toga, Microsoftov Edge pretraživač već godinama radi izvorno na Arm64. Google smatra da je sada pravo vreme za uvođenje ove funkcije, pošto je Qualcomm spreman da objavi svoj Snapdragon X Elite čip. Zasnovano na TSMC-ovoj najnovijoj 4-nanometarskoj tehnologiji, obećava duplo veće performanse.

Ako Windows prenosivi računari koji koriste čip konačno mogu da isporuče performanse koje su nažalost nedostajale modelima do danas, možda ćemo konačno videti da stižu u pristojnom broju. Snapdragon Elite X modeli bi trebalo da budu lansirani sredinom 2024. godine, pa se nadamo da će Google biti spreman sa stabilnom verzijom Chrome-a.

Pročitajte i:  Kako ponovo otvoriti zatvoreni tab u Google Chrome-u?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: