Data centri 2024

Google Chromecast

Mnogo dobrih ideja je isprobano pri funkcionalnom povezivanju računara, mobilnog uređaja i televizora u celinu. Sada se u rat za dnevnu sobu uključuje Google i to na sebi svojstven način – jeftino i jednostavno. Adut se zove Chromecast.

chromecastChromecast strimuje multimedijalne materijale na TV, čime svaki običan televizor postaje „pametan“. Ovde nije poenta u strimovanju filmova sa vašeg kućnog računara (i ono je moguće, ali pitanje do kada će biti) već sa Interneta – tako računar ne figuriše između, već postaje daljinski upravljač koji aktivira povlačenje i prikaz sadržaja sa Interneta od strane  Chromecastsamog‑a. Na primer, ako hoćete da na svom televizoru pogledate neki YouTube video, računar neće biti opterećen njegovom obradom – možete ga i isključiti.

Što je najvažnije, cena je niska. Svi znamo da to što su neki servisi za običnog pojedinca besplatni, ne znači da oni zaista ne koštaju ništa, već da je neko drugi platio račun da bi dobio informacije na osnovu kojih cilja gledaoce reklamnih poruka. Ko ne voli – ne mora da koristi, zar ne? Tako nešto je lakše reći nego učiniti, ali nikako ne umanjuje vrednost fenomenalnih servisa koje nam Google „poklanja“. Sada smo dobili mogućnost jednostavnog i jeftinog usmeravanja audio i video sadržaja na televizor. Jedini zahtev koji vaš televizor treba da ispunjava jeste jedan slobodan HDMI port i WiFi u kući.

Ovakve sprave nisu novost, ali je Google napravio korak u pravom smeru, pa Chromecast košta svega 35 dolara. Osim toga, nema kompleksne menije ili složeni softver – sve komplikovano stoji negde u oblaku. Chromecast nema čak ni kontrole tipa Play i Pause, o daljinskom da ne pričam – upravlja se sa računara, telefona ili tableta. Ni ovaj koncept nije nov, ali ovog puta iza njega stoji gigant koji nije uveo ograničenja svojstvena konkurenciji, već je čak i ohrabrio programere da u svoje aplikacije uključe podršku za Chromecast objavljivanjem odgovarajućeg SDK i neometanjem root‑ovanja uređaja.

Instalacija

Chromecast se dobija u kutijici lepoj i na oko i na dodir. U njoj nećete naći mnogo toga – sam Chromecast je jednostavno dizajniran i na sebi ima jedan LED i jedan diskretan taster, USB – microUSB kabl za napajanje s punjačem i HDMI produžni kablić dug desetak centimetara. Namenjen je odmicanju Chromecasta od televizora, što može imati uticaja na kvalitet prijema – kod mene je signal porastao na dve od četiri crtice.

Pročitajte i:  Blizanci na AI zadatku

Na pakovanju je uputstvo za instalaciju, koja je jednostavna i kratka. Ubodete Chromecast u HDMI port, USB kabl u neki od portova na televizoru ili u posebno napajanje, i na ekranu dobijete poruku da pokrenete Web browser Chrome i preuzmete odgovarajući softver. Aplikacija je mala, napraviće privremenu mrežu sa Chromecast‑om (ukidajući onu koja je trenutno aktivna), prikazati kratak film kao uputstvo za rad i onda formu za dodelu imena i upis parametara vaše WiFi mreže, testirati konekciju i vratiti sve u prethodno stanje. Ostaje da instalirate odgovarajuću Chrome ekstenziju koja će omogućiti stream sa otvorenog taba Google Chrome‑a ili sa celog ekrana i sve je spremno za rad! Procedura traje nekoliko minuta.

Zgodno je to što televizori koji nisu stariji od par godina podržavaju HDMI‑CEC, pa Google Chromecast može sam da uključi TV i aktivira port na kome se nalazi – odlično! Nema lozinke za pristup, dakle svako na mreži može da strimuje na Chromecast. To znači da bez muke možete reprodukovati sadržaje s bilo kog uređaja u mreži, uključujući i hardver posetilaca, ali isto tako svako može da pusti „svoj“ video i tako prekine „vaš“. Da li će za par godina moj sin namerno ometati sedeljke moje ćerke?

Podržane aplikacije

U ovom trenutku su podržana samo tri streaming servisa – YouTube, Netflix i Google Play Movies & TV (i srodni Play Music). Zbog regionalnih ograničenja Netflix nismo mogli da testiramo, ali kolega iz Amerike kaže da radi savršeno i da mu je mnogo lakše da koristi neki od svojih mobilnih uređaja kao kontroler umesto aplikacija ugrađenih u televizor i druge kutije. Upotreba je ultrajednostavna: u aplikacijama se pojavljuje dugme kojim se bira kuda sadržaj ide (na sam uređaj ili Chromecast, a ako ih ima više – na koji). Uređaj će sam izabrati rezoluciju za prikaz, na osnovu brzine mreže i onoga što pruža izvor. Realno postoje dve rezolucije – 480p i 720p, potonja u dva kvaliteta.

Pročitajte i:  Google je otpustio 28 radnika koji su protestovali zbog "Projekta Nimbus"  

Kvalitet slike je odličan i sve se daleko lepše vidi na velikom ekranu nego na laptopu. Emitovanje, naravno, zavisi i od kvaliteta Internet veze, pa ako vam je broadband spor, prikaz ponekag „štucne“, ali tu Google ništa ne može. Uglavnom je sve prolazilo bez ikakvih problema, a tokom nekoliko dana  YouTube testiranja je u mojim očima dobio novu dimenziju i nekako postao daleko prijatniji za upotrebu.

Ako umesto računara koristite telefon ili tablet (Android ili iOS), preuzmite najnovije verzije YouTube‑a i ostalih aplikacija da biste (pored ostalih unapređenja) dobili i Chromecast podršku. Veoma je korisna nova mogućnost traženja drugih sadržaja dok se jedan „vrti“ i njihovo lako dodavanje u listu emitovanja. Svakakvi daljinci postoje, ali nijedan nije ni na približnom nivou smartfona ili tableta sa ovim aplikacijama.

Nije sve idealno, ali Google će sigurno obogaćivati softver novim funkcijama. Bilo bi lepo da daje više informacija o videu koji se reprorukuje – da biste znali gde ste, morate na kontrolnom uređaju pauzirati emitovanje, što nije baš zgodno. Takođe, bilo bi korisno dobiti informacije o brzini mreže, baferovanju (uređaj ima 512 MB RAM‑a i 2 GB flash‑a), kvalitetu prikazane slike, maksimalnom raspoloživom kvalitetu…

Sa vašeg PC‑ja

Projektovanje sa PC‑ja neće biti primarna aktivnost većine korisnika, ali je zgodno što postoji. Pored poslovnih primena, kada se lako deli sadržaj taba ili celog ekrana laptopa na velikom ekranu konferencijske sale, glavna stvar „u kući“ biće Chromecast‑ovanje nepodržanih servisa direktno iz Chrome‑a (i za bolje polovine, grupno pregledanje šoping‑sajtova). Nažalost, u ovom slučaju sadržaj se mora gledati preko celog ekrana, tako da je računar u tom periodu neupotrebljiv za druge zadatke.

Nema mnogo podešavanja – rezolucija prikaza (480p, 720p i 720p high bitrate – višeg kvaliteta), emitovanje sadržaja otvorenog taba ili celog ekrana, uključenje zvuka i automatsko zumiranje zarad eliminacije crnih linija. Postoje i neke skrivene mogućnosti, ali su one za običnog korisnika nezanimljive. Pošto sada računar/telefon/tablet služi kao daljinski, na njemu možete kontrolisati emitovanje i jačinu zvuka. Brzina odziva na operacije kao što su Play / Pause / FF nije trenutna, naročito kada odvučete marker trenutne pozicije u videu na neko drugo mesto. Čekanje na odziv može biti i nekoliko sekundi, ali se čini da je kraće ako je Internet veza brža.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Već su počele da se pojavljuju nezavisne aplikacije koje omogućavaju streaming sadržaja s računara na Chromecast, a i postojeće aplikacije polako dodaju podršku, npr. Tonido Home Cloud, a u najavi je i Plex. Tu stvari postaju zahtevne za računar, gde je za 720p emitovanje neophodan minimum Core i5 na 2 GHz kao i brza WiFi mreža. Video‑fajlovi čije formate Chrome prepoznaje (među njima je i MKV) mogu se emitovati i otvaranjem sa Ctrl+O iz samog Chrome‑a.

Da li vredi?

Vredi! Ne samo zato što je jeftin, već i zato što će vam doneti nov kvalitet i udobnost u gledanju video (i slušanju audio) materijala. Čak i da se nikada ne pretplatite na neki od servisa kao što je Netflix, jednostavno i kvalitetno gledanje sadržaja sa Interneta kroz YouTube, kao i tab‑casting su dovoljan razlog za nabavku. Gledano iz američkog ugla, još uvek nije na nivou Apple TV‑a po ponudi servisa, ali će otvorenost platforme i Google „leđa“ brzo popuniti praznine i doneti razne druge pogodnosti. Pored toga, lično preferiram upotrebu telefona i tableta u odnosu na bilo kakav klasičan daljinski upravljač.

Jasno je da je osnovni problem u ovom trenutku manjak servisa koji podržavaju Chromecast streaming, ali sudeći po najavama i jednostavnosti integracije, reklo bi se da će ta faza kratko trajati – možda taman dok vam naručeni uređaj stigne, pošto se u ovom trenutku na isporuku čeka dva‑tri meseca. Vimeo, HBO Go, Hulu, Pandora, AOL samo su neki od već ustoličenih servisa koji su najavili podršku novom uređaju, a mi bismo bili srećni da te poteze vidimo i kod domaćih kablovskih operatora, jer verujemo da će Chromecast lako postati popularan komad hardvera i kod nas.

Branko Nikitović

(Objavljeno u časopisu PC#202)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,