Računari i Galaksija

Google danas počinje brisanje neaktivnih naloga

Google nalozi koji se ne koriste, mogli bi da budu obrisani već danas, u petak. To znači da kompanija počinje da aktivira svoj plan uklanjanja naloga koji se ne koriste najmanje dve godine, najavljen u maju ove godine.

PCPress.rs Image

Razlog brisanja je sprečavanje bezbednosnih rizika. Interna istraživanja pokazala su da su stariji nalozi u većoj meri zasnivaju na „recikliranim“ lozinkama i u manjem procentu su prihvatili bezbednosne mere, kao što je dvofaktorska verifikacija. To ih sve čini podložnijim bezbednosnim izazovima, kao što su phishing, spam, ili hakovanje naloga.

Google je još od avgusta počeo da obaveštava korisnike neaktivnih naloga, pozivajući ih da ih aktiviraju, ili da makar bekapuju svoje email-ove. U prvom talasu brisaće se nalozi koji su kreirani, a zatim nikad više nisu upotrebljeni. Ipak, treba znati da se neće brisati nalozi koji se koriste za neke druge Google-ove servise, čak i u slučaju ako se ne koristi Gmail. Ali, to znači i da se brisanjem naloga uklanjaju i podaci sa svih drugih Google-ovih servisa.

Pročitajte i:  Google primenjuje novu taktiku u ratu sa ad-blokerima

Za sada su „sigurni“ neaktivni Gmail nalozi sa YouTube kanalima, nalozi koji su povezani sa određenim Gift karticama (na kojima još uvek postoje neiskorišćena sredstva), nalozi upotrebljeni za kupovinu digitalnih dobara (elektronskih knjiga, muzike, filmova), kao i nalozi upotrebljeni za objavu aplikacija (koje su još uvek aktivne) na Google Play Store-u.

Uklanjanjem starih naloga očekuje se i da će se smanjiti broj hakerskih napada. To će „primorati“ hakere da kreiraju nove naloge, a sada je za tu akciju neophodna verifikacija putem telefona. Istovremeno, brisanjem starih podataka smanjuje se i šansa da oni budu ukradeni i javno objavljeni, ili ponuđeni na prodaju od strane hakera.

Ukoliko posedujete neki neaktivan Google nalog, a želite da ga zadržite i dalje, to je zaista jednostavan proces. Dovoljno je da se jednom u dve godine ulogujete na njega i obavite neku aktivnost na njemu – pročitate email, postavite upit za pretragu, pogledate YouTube video… to će „resetovati“ Google-ov brojač i validirati nalog za naredne dve godine.

Pročitajte i:  Google i Hugging Face - „superkompjuter” iza AI 

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,