ERP 2024

Google dodaje nove restrikcije u svoj AI Overview

Liz Reid, šefica Google Search-a, priznala je da je pretraživač kompanije davao “čudne, netačne ili beskorisne AI preglede” nakon što su predstavljeni svim korisnicima u SAD-u. U blog postu, Reid je objasnila neke od neobičnih odgovora koje je generisala AI tehnologija Google-a i najavila da je kompanija implementirala mere zaštite kako bi nova funkcija davala tačnije i manje smešne rezultate.

PCPress.rs Image

Problemi sa AI pretragama

Reid je branila Google i istakla da su neki od najgorih AI pregleda, poput tvrdnji da je bezbedno ostaviti pse u kolima, lažni. Viralni screenshot sa odgovorom na pitanje “Koliko kamenja treba da pojedem?” je stvaran, ali je Google dao odgovor jer je jedan sajt objavio satirični sadržaj na tu temu. “Pre nego što su ovi screenshotovi postali viralni, praktično niko nije postavljao Google-u to pitanje,” objasnila je, pa je AI tehnologija povezala odgovor sa tim sajtom.

Potvrdila je i da je AI pregled preporučio ljudima da koriste lepak da bi se sir zalepio za picu, na osnovu sadržaja sa foruma. Reid je rekla da forumi obično pružaju “autentične, neposredne informacije”, ali mogu dovesti do “manje korisnih saveta”. Nije spomenula druge viralne odgovore AI pregleda, ali kako izveštava The Washington Post, tehnologija je takođe rekla korisnicima da je Barack Obama Musliman i da treba piti puno urina kako bi se lakše izbacio kamen iz bubrega.

Pročitajte i:  Google će početi sa prikazivanjem AI-generisanih rezultata pretrage javno

Zaštitne mere

Reid je rekla da je kompanija temeljno testirala ovu funkciju pre lansiranja, ali “nema ničega sličnog kao kada milioni ljudi koriste funkciju sa mnogo novih pretraga”. Google je očigledno bio u stanju da utvrdi obrasce u kojima AI tehnologija nije davala tačne odgovore pregledanjem primera svojih odgovora tokom poslednjih nekoliko nedelja. Zatim su postavljene zaštitne mere na osnovu tih opažanja, počevši od podešavanja AI tehnologije da bolje detektuje humor i satirični sadržaj. Takođe su ažurirali svoje sisteme kako bi ograničili dodavanje odgovora generisanih od strane korisnika u pregledima, kao što su postovi sa društvenih mreža i foruma, koji bi mogli davati korisnicima obmanjujuće ili čak štetne savete. Pored toga, dodali su ograničenja za pokretanje upita gde AI pregledi nisu bili dovoljno korisni i prestali su da prikazuju AI generisane odgovore za određene zdravstvene teme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *