BIZIT plus

Google i Apple uklonili navodnu špijunsku aplikaciju ToTok iz UAE

Google i Apple su uklonili aplikaciju za dopisivanje ToTok z Emirata, zbog tvrdnji da se koristi za špijuniranje od strane države.

PCPress.rs Image

Ne bi trebalo mešati ovu aplikaciju sa kineskim TikTok-om. ToTok reklamira sebe kao jednostavan i siguran način da šaljete vaše poruke i video. Međutim NewYork Times je izvestio da ova, WhatsApp-u slična aplikacija je špijunski alat koji koristi vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata. ToTok je javio svojim korisnicima da će se vratiti na prodavnice aplikacija uskoro.

PCPress.rs Image

Na svom blogu, napisali su da je usluga “trenutno nedostupna” na Apple App Store-u i Google Play Store-u zbog “tehničkih problema”. Prema Američkim zvaničnicima koji su bili izvori NYT-a, kažu da je ToTok davao UAE špijunima pristup razgovorima, kretanju, i drugim privatnim informacijama građana, poput fotografija. Google su nakon tih vesti u razmaku od dan ili dva, uklonili tu aplikaciju sa svojih prodavnica. Međutim, oni korisnici koji već imaju instaliranu aplikaciju, mogu da nastave da je koriste. Pre nego što je skinuta ova aplikacija je bila samo sa Android prodavnice preuzeta pet miliona puta. 

Izvor: bbc

Facebook komentari: